Din cuprinsul articolului
Cauze cancer col uterin. Femeile ar trebui să facă un control ginecologic cel puțin o dată pe an, chiar dacă nu au simptome care să le dea de gândit, explică medicii. E singura cale prin care poți descoperi la timp cancerele ginecologice
Există o cauză comună pentru aceste cancere, explică Mahmut Guden, medic chirurg specialist în ginecologie şi obstetrică din Turcia.
Cauze cancer col uterin
Printre factorii de risc pe care el îi enumeră sunt: creşterea numărului de celule în cazul cancerului de uter, obezitatea, menstruaţia la vârstă mică (înainte de 12 ani), menopauza la vârste înaintate (după 55 de ani), tratamentul cu hormoni estrogeni, afecţiunile de ovar polichistic, rude care au avut cancer la sân sau intestin, hipertensiune, diabet.
În cazul cancerului de col uterin, fumatul, afecţiunile transmise pe cale sexuală, activitatea sexuală la vârstă mică, femeile cu parteneri multipli și situaţia socio-economică precară sunt considerați factori de risc.
„În cazul cancerului ovarian, riscul general este de 1,4%, în timp ce acest procent creşte la 5%, când femeia are o rudă de gradul întâi care a avut această boală şi la 7%, în cazul în care există două rude de gradul întâi”, explică specialistul.
Simptomele cancerului de col uterin
Simptomele cancerelor ginecologice sunt diferite în funcţie de organul pe care îl afectează. Simptomele cancerului de col uterin pot apărea sub forma hemoragiei vaginale după contact intim, creşterea în volum sau timp a menstruaţiei, scurgeri vaginale de culoare maro. În faze avansate, pot fi observate dureri de mijloc sau inghinale, dificultate la urinare sau edem la nivelul membrelor inferioare.
Diagnostic timpuriu prin testul Papanicolau
Cancerul de col uterin este diagnosticat din ce în ce mai timpuriu. „Pe baza testului Pap smear (Pap este abrevierea de la Papanicolau, n.r.) se efectuează analiza citologică a celulelor colectate din colul uterin iar astfel modificările celulare care au potenţial de a deveni celule canceroase pot fi depistate timpuriu. Un singur test Pap negativ reduce riscul cancerului de col uterin în procent de 45%. Nouă teste Pap efectuate în timp, reduc acest risc până la 99%”, afirmă medicii.