Sari la conținut

Cauza mai puțin cunoscută a depresiei. Tu știai de ce apare?

Între intestin și creier există o legătură foarte strânsă. De fapt, intestinul controlează mai multe funcții decât am crede și „comunică” în mod constant cu creierul.

Intestinul nu are numai capacitatea de a digera și elimina resturile nefolositoare. De fapt, intestinul are un rol foarte important pentru sănătatea generală a organismului.

Cu atât mai mult, sănătatea intestinului dictează în mod direct sănătatea minții noastre, controlând starea de bine.

Nervul vag, așa cum este numit „simțul” intestinului, comunică tot timpul cu creierul și se reglează reciproc. Pentru ca nervul vag și creierul să primească semnalele potrivite, intestinul trebuie să fie cât mai sănătos. În lipsa comunicării se pot dezvolta diverse probleme mintale, precum depresia.

Sănătatea mintală, dependentă de sănătatea intestinului

Patricia Rusu, nutriționist, dezvăluie pe o rețea de socializare că sănătatea mintală are o legătură mai strânsă cu intestinul decât am putea crede. Iată cum este sănătatea mintală influențată de intestinul tău.

„Atât de multe lucruri din viața ta țin de … sănătatea intestinului tău.

Știu, e incredibil cum această parte a corpului nostru dictează starea de bine și sănătatea, însă adesea ni se pare că are doar două funcții și atât: digestia și excreția.

Cu toate acestea, în intestinul nostru se găsește 70% – 80% din ceea ce înseamnă sistemul nostru imunitar și 95% din serotonina noastră dragă este produsă in intestine.

Tractul digestiv are propriul său țesut nervos, care acționează independent de creier, motiv pentru care este chiar numit „al doilea creier”.

Mai mult decât atât, intestinul, #microbiomul acestuia și creierul sunt conectate printr-un sistem complex de comunicare și reglare, iar în momentul în care există un dezechilibru într-un parte, acesta se va resimți și în celelalte două, încă o dovadă a faptului că acest corp este un mecanism desăvârșit și mereu uimitor.

De aceea, nu uita, conform studiilor:

💡 Simptome care sunt la prima vedere pur fiziologice și par să țină doar de sistemul digestiv pot avea ca și cauză probleme care țin de activitatea creierului și de sănătatea mintală sau emoțională.

💡 Simptome care sunt la prima vedere pur psihologice/neurologice pot avea drept cauză disfuncționalități intestinale sau probleme de alimentație.

💡 Anumite carențe nutriționale, consumul alimentelor inflamatorii sau dereglări la nivelul florei intestinale pot cauza depresie, anxietate și alte probleme psiho-emoționale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel