Din cuprinsul articolului
Cătina beneficii. Uleiul din catina poate fi cumparat din magazinele naturiste sau preparat in casa, dupa urmatoarea reteta: punem un kilogram de fructe, bine spalate si zdrobite, intr-un borcan si peste ele turnam ulei de masline sau de floarea-soarelui. Le lasam timp de 30 de zile la temperatura camerei, fara a le acoperi etans.
Uleiul obtinut se strecoara prin tifon si se pune in sticlute mici. Avantajul este ca fructele de catina, bogate in vitamine si minerale, se pot recolta incepand cu luna august, pana la primul inghet.
In general, ca un tratament sa dea rezultate bune trebuie sa se faca o cura. In cazul tratamentului cu catina, cura dureaza aproximativ trei luni. Medicul biochimist Eugen Giurgiu precizeaza ca este bine sa folosim catina cat mai aproape de starea ei naturala, fie fructele crude, fie extrase din fructul intreg. Specialistul recomanda mai putin ceaiurile si mai degraba extrasele uleioase de catina.
Catina se foloseste cu succes in tratamentul multor afectiuni, printre care:
n) Bolile de inima: puneti o lingurita cu fructe maruntite in 250 ml apa clocotita, lasati acoperit 15 minute, dupa care strecurati. Se beau trei cani pe zi. Catina este un trofic vascular si nervos si are, de asemenea, un rol extrem de important si activ de protector coronarian. Sucul de catina contine un ulei care, administrat cardiacilor, diminueaza sau elimina tahicardia si starile de neliniste.
n) Afectiuni virale: fructele consumate ca atare sau sub forma de suc proaspat sunt indicate in toate bolile de acest tip. Ajuta la diminuarea virusurilor, avand si efect antiinflamator.
n) Anemie: catina este un tonifiant general pentru organism, asa ca nu trebuie sa lipseasca din nici o casa. Este benefica mai ales pentru copii, sportivi si persoane in varsta. Iata o reteta simpla, la indemana oricui: puneti (trei sferturi) intr-un borcan fructe proaspete, intregi, si cu pielita tare (nu mai putin de un kilogram). Peste fructe se toarna 250-300 de grame de miere incalzita usor, ca sa se lichefieze. Borcanul se inchide ermetic si se sterilizeaza 10-15 minute la bain-marie. Luati din siropul rezultat cate o lingurita de trei ori pe zi, in cure de minimum doua luni.
n) Bronsita: se beau zilnic sase linguri cu sirop de catina, preparat exclusiv pe cale industriala, pe stomacul gol, diluat in putina apa.
n) Colite: ca remediu de urgenta, se inghit 1-3 lingurite de pulbere de scoarta de catina. Aceasta are puternice efecte astringente si antibiotice (neutralizeaza bacteriile din intestin).
n) Diabet: fructele consumate crude sau prelucrat sunt un adjuvant excelent pentru redresarea metabolica a organismului, contribuind inclusiv la reducerea glicemiei din sange.
VITAMINE. Fructele de catina sunt foarte bogate in vitaminele E si C. Aportul de vitamina C este de la 100-300 mg/100g fructe si chiar 600 mg la unele specii.
Pe lângă vitamina C, cătina are vitaminele E şi A pentru a face din cătină şi uleiul extras din ea, cea mai bună soluţie naturală pentru regenerarea pielii. Uleiul de cătină este potrivit pentru toate tipurile de ten, având un puternic efect antirid.
Datorită ingredientelor active din conţinutul său, uleiul de cătină presat la rece vindecă pielea de arsuri (inclusiv solare), răni, psoriazis, dermatite, eczeme, acnee, herpes.
Cătina se conservă doar în mierea de salcâm Boabele de cătină, se dau jos de pe crenguţe, se rup codiţele, apoi se spală şi se lasă la uscat, după care se pun într-un borcan de miere. Atenţie, cătina nu poate fi conservată în orice tip de miere, ci doar în cea de salcâm, pentru că cristalizează mai greu. Proporţiile sunt o parte de miere la trei de cătină. Secretul este ca borcanul cu acest amestec să fie închis etanş şi păstrat la rece, la temperatură constantă, fie în beci, fie la frigider.
Depozitate la temperatura camerei, există riscul ca amestecul din miere şi cătină să fermenteze şi să nu mai poată fi consumat. Un alt amestec ideal pentru protecţia organismului împotriva virozelor se prepară tot din miere şi cătină, însă de data aceasta este vorba despre un fel de sirop.
Este puţin mai complicat de realizat, dar răbdarea şi migala va fi răsplătită pe deplin. Se înlătură pieliţa de pe fiecare fruct, se separă de seminţe, iar pulpa fructului se stoarce până se obţine un suc. Acesta se amestecă cu miere, în proporţie unu la unu. Siropul astfel obţinut se păstrează la rece. Se consumă, pentru cine poate, câte o linguriţă înainte de micul dejun („pe burta goală”) sau în timpul zilei, fiind ideal pentru imunitate.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…