Cătina albă și cea roșie sunt minunate pentru sănătatea organismului, practic sunt doi arbuști care dau multă forță corpului. Cătina albă este o foarte bună sursă de vitamine, un real tonic al sistemului nervos, iar cătina roșie are beneficii împotriva anemiei deoarece poate stimula formarea globulelor roșii.
Cătina albă este un arbust care are numele științific – Hipphophae rhamnoides. Este o specie extrem de rezistentă, crește la altitudini de până la 5000 de m, iar fructele sale își mențin proprietățile terapeutice și în condiții de ger. Practic este o plantă folosită de foarte mult în medicina naturistă. Disponibil sub formă de supliment, extractul de cătină conține o varietate de acizi grași esențiali și antioxidanți. De asemenea, conține vitamine – C, A, B1, B2, B6, B9, E, K, P și săruri minerale de fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier și sodiu.
Iată care sunt principalele beneficii ale consumului de cătină albă:
De asemenea, uleiul de cătină a câștigat popularitate ca ingredient în produsele de îngrijire a pielii. Atunci când se aplică local, uleiul de cătină poate hidrata pielea, calmează iritarea, tratează acneea și vindecă leziunile cauzate de îmbătrânire.
Cătina roșie numită științific – Tamarix gallica – este un arbust specific zonei mediteraneene care crește spontan pe plajele marine. În scopuri terapeutuice se folosesc mugurii şi fructele, care conţin vitaminele C, B1, B2, carotenoide dizolvate într-un ulei gras, acid folic, acizi graşi nesaturaţi, fitosteroli, inozitoli şi acid nicotinic. În ultima vreme, aceasta a fost valorificată în gemoterapie, practic ea s-a dovedit a fi un remediu deosebit de util pentru copii și adulți anemici. Explicația constă în faptul că aceasta are o acțiune de stimulare a formării globulelor roșii, precum și a trombocitelor – elemente sanguine cu rol important în coagularea sângelui. Mai mult, cătina roșie poate să reducă valorile colesterolului și ajută la creșterea imunității organismului.
Cătina roșie este un vitaminizant natural de excepție, depurativ şi antidiareic. Ea conține multe vitamine, – vitamina C care contribuie la buna funcţionare a glandelor cu secreţie internă şi în procesul de eliminare a toxinelor – , complexul de vitamina B care intervine în procesele metabolice -, beta-caroten şi vitamina E cu rol de antioxidant.
Iată care sunt principalele beneficii ale consumului de cătină roșie:
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…