Câți români mor din cauza bolilor cerebrovasculare

România ocupă locul trei în Europa, după Bulgaria și Macedonia, atât la incidență, cât și la mortalitatea cauzată de bolilor cerebrovasculare potrivit Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN).

Statisticile oficiale arată că, în România, rata mortalității din cauza accidentului vascular cerebral este de 1.276 pacienți/100.000 locuitori, aceasta fiind o valoare mare comparativ cu alte țări europene, în care rata mortalității din aceeași cauză este de 300 de pacienți/100.000 locuitori.

„Incidența bolilor neurologice este în România de aproape patru ori mai mare decât în alte țări ale Uniunii Europene. Bolile cerebrovasculare ucid de patru ori mai mulți români decât alți cetățeni europeni și de șapte ori mai mulți decât în SUA”, se arată în comunicat.

Studiile arată că disfuncțiile neuropsihice afectează mai mult de 160 de milioane de europeni — adică 38% din populația Europei — în fiecare an. Totodată, mai multe de un sfert din populația adultă (cuprinzând persoane cu vârsta între 18 și 65 de ani) a suferit la un moment dat, pe parcursul ultimului an, o tulburare psihică (anxietate, tulburări ale comportamentului alimentar). Prevalența bolilor neuropsihice este mai crescută în rândul femeilor (cu excepția abuzului de alcool), relevă datele oferite de SSNN.

S-a estimat că aproximativ 83 de milioane de oameni suferă de boli neuropsihice, dar și acest număr subestimează numărul real al pacienților, având în vedere faptul că au fost luate în considerare doar persoanele sub 65 de ani. Afecțiunile neuro-psihice determină 19% din cazurile cu dizabilități, comparativ cu procentul de dizabilități secundare afecțiunilor cardio-vasculare — 4%. Dintre acestea, cele mai severe sunt: tulburarea depresivă — 5,6%, dependența etanolică — 3,3%, automutilările — 2%, boala Alzheimer și alte demențe — 2%.

În România, cea mai frecventă cauză de deces este reprezentată de bolile cardiovasculare, urmată de accidentul vascular cerebral și cancerul pulmonar. Accidentul vascular cerebral reprezintă principala cauză de dizabilitate permanentă.

„Există mulți factori favorizanți pentru apariția bolilor neurologice. De exemplu, pentru accidentul vascular cerebral sunt ateroscleroza (depunerile de colesterol la nivelul vaselor de sânge), hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, creșterea colesterolului și/sau trigliceridelor, fumatul, bolile cardiace, consumul exagerat de băuturi alcoolice, vârsta înaintată”, precizează comunicatul.

Potrivit sursei citate, specialiștii români vor participa, în perioada 31 octombrie — 3 noiembrie, la Praga, la Congresul Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității.

Vor participa personalități medicale din Israel, SUA, Italia, Germania, Suedia, Rusia, Cehia, Austria și, nu în ultimul rând, din România. Principalele teme discutate sunt ultimele descoperiri din domeniul bolilor vasculare cerebrale, traumatismelor craniocerebrale și bolilor neurodegenerative.

„Acești savanți se străduiesc să descifreze mecanismele moleculare ale bolilor neurologice, descoperirile lor stând la baza diagnosticului precoce și al tratamentului eficient. De asemenea, este important să menționăm aportul neurologiei românești la această manifestare, dovedind în acest fel că avem oameni valoroși, recunoscuți pe plan internațional”, susține prof. dr. Dafin Mureșanu, președintele SSNN și al Societății de Neurologie din România.

Recent Posts

Carmen Harra: Următorul președinte al SUA va fi o femeie. Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!

Carmen Harra a lansat o previziune: viitorul președinte al Statelor Unite nu va fi doar…

22 de minute ago

Ce se întâmplă dacă arunci sare în toaletă noaptea?

Secretul pentru a curăța toaleta pe timp de noapte - Atunci când vine vorba de…

43 de minute ago

Horoscop Cristina Demetrescu. Viața unei zodii se schimbă radical după 5 Noiembrie

Cristina Demetrescu anticipează importante schimbări în ceea ce privește zodiile începând cu 5 noiembrie. Marte…

o oră ago

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii

În Germania mai rău ca la noi, ce mâncare primesc bolnavii? Mâncarea oferită bolnavilor în…

o oră ago

Oana Lis, dezvăluiri șocante într-o emisiune TV: Nu o să uit niciodată că eram nemâncată de câteva zile, am leșinat

Invitată recent la “40 de întrebări cu Denise Rifai”, emisiune difuzată la Kanal D, Oana…

2 ore ago

Vești bune pentru o categorie de seniori: Se modifică Legea pensiilor. Anunțul oficial venit chiar acum

Vești bune pentru unii pensionari. Un proiect de lege care are în prim plan veniturile…

2 ore ago

Citeste si: