Categories: Ştiri sănătate

Câţi români apelează la asigurările private de sănătate? Ce este asigurarea medicală de stat şi cât costă

Asigurările voluntare de sănătate au fost segmentul care a înregistrat anul trecut una dintre cele mai mari creşteri la nivelul pieţei de asigurări facultative, cumulând prime brute subscrise în valoare de aproximativ 670 milioane lei, cu circa 35% mai mult decât în 2021.

Numărul persoanelor asigurate prin acest tip de poliţă depăşea 630.000 la finalul anului 2022, arată datele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

”Din ce în ce mai mulţi români sunt protejaţi de o asigurare voluntară de sănătate, având, astfel, acces la servicii medicale de calitate. Astfel, potrivit datelor UNSAR, numărul persoanelor asigurate prin acest tip de poliţă este în creştere, depăşind 630.000 la finalul anului 2022, potrivit news.ro.

Anul trecut, asigurările voluntare de sănătate au fost segmentul care a înregistrat una dintre cele mai mari creşteri la nivelul pieţei de asigurări facultative, cumulând prime brute subscrise în valoare de aproximativ 670 milioane lei, cu circa 35% mai mult decât în 2021.

Foarte important, şi indemnizaţiile brute plătite de asigurători românilor, în baza acestor poliţe, au crescut anul trecut cu peste 28% comparativ cu 2021. Aceşti bani au acoperit costuri cu serviciile medicale de care au avut nevoie cei care erau protejaţi de o asigurare voluntară de sănătate, sume care, aşadar, nu a mai fost necesar să fie cheltuite din fondul public de asigurări sociale de sănătate”, arată UNSAR.

Cel mai recent raport publicat de ASF arată că dinamica s-a menţinut şi în primul trimestru din 2023, atât la nivel de subscrieri, cât şi din perspectiva indemnizaţiilor plătite de companiile de asigurări, care au crescut cu 39% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Ce este şi cât costă o asigurare de sănătate de stat

Conform prevederilor Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, toți angajatorii au obligația să plătească, în baza unui contract de muncă, sumele aferente contribuției asigurărilor de sănătate ale tuturor angajaților, care au dreptul, în acest fel, la pachetul de bază de servicii medicale oferite de statul român.

Asigurarea medicală de stat, denumită CASS (n.n. – Contribuţii de Asigurări Sociale de Sănătate), este una dintre cele trei contribuții obligatorii pe care orice cetățean al României care este angajat cu contract de muncă este obligat să le plătească. De asemenea, și angajatorii au aceeași obligație lună de lună, potrivit libertatea.ro.

Codul fiscal în vigoare prevede că orice persoană care vrea să beneficieze de o asigurare medicală în sistemul medical public o poate face pe o perioadă de 12 luni și va trebui să plătească o contribuție în cuantum de 10% din șase salarii minime brute.

Concret, luând în considerare faptul că, începând de la 1 ianuarie 2023, salariul minim brut pe economie a fost mărit de la 2.550 de lei, la 3.000 de lei, cei care beneficiază de asigurare de sănătate de stat vor trebui să plătească în acest an 1.800 de lei. Salariul minim brut pe economie, în funcţie de care se stabileşte CASS pentru persoanele fără venituri este de 3.000 de lei, conform HG nr. 1.447/2022.

Recent Posts

Cele mai bune remedii pentru răceală și gripă care îți stimulează imunitatea. Le poți face singur acasă

Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…

11 minute ago

Horoscop 22 noiembrie. Avertismente pentru Lei și Gemeni: fără călătorii lungi și fără muncă în exces

Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…

40 de minute ago

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de „ghicit în cărți”

Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…

10 ore ago

Profețiile catastrofale ale lui Nostradamus care se vor împlini până la sfârșitul anului 2024

Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…

11 ore ago

Horoscop 22 noiembrie 2024. Dezastru pentru o zodie azi: Posibil eșec

Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…

11 ore ago

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul

Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…

12 ore ago

Citeste si: