Din copilărie învățăm importanța mâinilor curate. Spălatul pe mâini împiedică răspândirea bolilor. Pagubele pot fi mari în cazul unei epidemii.
Este deosebit de important să ne spălăm pe mâini când interacționăm cu un nou născut, cu copii sau cu oameni sensibili.
Deseori nu înțelegem motivul pentru care spălatul pe mâini este atât de important. În fiecare zi, atingem un număr uluitor de suprafețe murdare.
Iată care sunt cele mai obișnuite… Buretele de bucătărie. Se pare că lucrul care te ajută la curățatul vaselor este plin de bacterii. Mulți microbiologi au spus că buretele de vase este, de departe, cel mai murdar obiect din gospodărie, întrecând în microbi chiar și temutul scaun de toaletă.
Bureții sunt calzi și conțin resturi alimentare, deci reprezintă un mediu ideal de dezvoltare a bacteriilor. Un studiu a scos la iveală că mai mult de 75% dintre bureții de bucătărie sunt contaminați cu o formă de bacterie asemănătoare Salmonella sau Ecoli.
Specialiștii recomandă să curățăm buretele de vase cu înălbitor.
Prosopul de bucătărie pe care îți ștergi mâinile are cam aceeași problemă cu buretele de vase, pentru că rămâne mereu umed și intră în contact cu particulelele de mâncare.
Prosoapele ar trebui spălate la două zile, pentru a împiedica răspândirea microbilor.
Și patul poartă multe bacterii, deoarece oamenii transpiră mult, sunt umezi și calzi, teren ideal pentru bacterii și ciuperci. Practic, ducem în pat toți microbii cu care am intrat în contact. Specialiștii recomandă spălarea așternuturilor cel puțin o dată pe zi, potrivit sciencealert.com.
Mânerele plaselor de cumpărături, clanțele ușilor și suportul periuțelor de dinți sunt alte medii ideale de formare și înmulțire a germenilor la care trebuie să fim foarte atenți și să le dezinfectăm zilnic sau să le înlocuim de câte ori putem.