Din cuprinsul articolului
În România sunt peste 700.000 de persoane care suferă de hipotiroidism, această afecţiune fiind mai frecventă la femei decât la bărbaţi, raportul fiind de 8 la 1, a declarat, joi, medicul endocrinolog Cătălina Poiană, preşedintele Colegiului Medicilor Bucureşti.
„Hipotiroidismul este mult mai frecvent la femei decât la bărbaţi. Dacă ar fi să raportăm pe sexe, femei – bărbaţi, raportul ar fi de 8 la 1. Prevalenţa hipotiroidismului în literatura de specialitate este undeva situată la 3,5 până la 5,5% la nivel european.
Ţinând cont de condiţia geografică a României şi de cât este de întinsă zona carpatică, patologia prin deficit de iod nu poate fi neglijată. Dacă ţinem cont de prevalenţa mare a nodulilor tiroidieni, de hipotiroidism, dacă ţinem cont de datele pe care le avem la Institutul Naţional de Sănătate Publică privind prevalenţa cancerului tiroidian şi prevalenţa tiroiditei cronice autoimune per global estimăm o prevalenţă a hipotiroidismului în România de aproximativ 4,5%.
Această cifră de 4,5% se referă la populaţia de peste 14 ani”, a explicat Poiană, într-o conferinţă de presă organizată de Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune.
Ea a evidenţiat importanţa patologiei tiroidiene având în vedere funcţiile pe care această glandă le are în organism. „De departe cea mai frecventă patologie tiroidiană este hipotiroidismul, care reprezintă o producţie insuficientă a hormonilor tiroidieni.
Dacă este să discutăm despre cauzele hipotiroidismului, în principal, într-un procent covârşitor în peste 99% din situaţii hipotiroidismul este primar. Sediul leziunii este la nivelul tiroidei. Doar în 1% din cazuri de datorează unei disfuncţii hipotolamo-hipofizare”, a explicat Cătălina Poiană, potivit Agerpres.
Potrivit acesteia, prevalenţa tiroiditei autoimune se estimează a fi la 3% din populaţia adultă, mult mai frecventă la femei decât la bărbaţi, cu un maxim de apariţie între 30 şi 50 de ani.
Poiană a precizat că prevalenţa hipertiroidismului este mai mică decât cea a hipotiroidismului, dar mai mare la femei decât la bărbaţi. Astfel, se estimează că prevalenţa ar fi undeva la 1 – 2% la femei şi 0,1 – 0,2% la bărbaţi.
Care este cel mai frecvent tip de cancer tiroidian
Medicul endocrinolog a precizat că 4% din populaţie ar avea noduli tiroidieni. „Se estimează că 5% din noduli pot să fie maligni. Incidenţa cancerului tiroidian a crescut în ultimele decenii. Cancerul tiroidian poate să fie cu punct de plecare în celula foliculară tiroidiană sau cu punct de plecare în celule parafoliculare secretante de calcitonină şi atunci se numeşte carcinom medular.
Cel mai frecvent cancer tiroidian este cel papilar, acoperă cam 70 – 80% din toate cazurile de cancer. Cel folicular este undeva la 10 – 15%. Cel medular undeva la 5% şi cel anaplazic undeva la 2 – 3%”, a explicat medicul.
Cătălina Poiană a spus că, deşi s-a majorat numărul de cazuri de cancere tiroidiene, mortalitatea prin această boală nu a crescut.
La rândul său, medicul endocrinolog Diana Păun, consilier prezidenţial, a afirmat că hormonii tiroidieni au un rol decisiv încă din viaţa intrauterină a creierului fetal.
Hormonii tiroidieni reglează funcţiile întregului organism
Potrivit acesteia, „practic” nu există funcţie a organismului şi organ care să nu fie sub influenţa hormonilor tiroidieni. „Glanda tiroidă secretă hormonii tiroidieni şi mai secretă un hormon special care se numeşte calcitonină pe care noi îl folosim drept marker într-un tip special de cancer tiroidian – cancerul medular tiroidian.
Hormonii tiroidieni au un rol decisiv în dezvoltarea încă din viaţa intrauterină a creierului fetal. Practic, nu există funcţie organismului şi organ care să nu fie sub influenţa hormonilor tiroidieni. Inima bate pentru că este stimulată inclusiv de hormoni tiroidieni”, a explicat Păun.
„Tiroida are nişte mecanisme proprii de reglare destul de greu înţelese, dar care ne protejează atât de o invazie de iod, cât şi în condiţii de deficit până la un anumit punct de această lipsă. Femeile sunt cele mai afectate de variaţiile hormonilor tiroidieni”, a adăugat ea.
Diana Păun a afirmat că tiroidita post-partum afectează se pare aproximativ 5% din femeile aflate în această perioadă, mai ales cele cu diabet. „Şi femeia în menopauză trebuie evaluată din perspectiva funcţiei tiroidiene. Hipotirodismul creşte riscul cardiovascular”, a indicat medicul.