Conform unui sondaj online realizat de TOTULDESPREMAME.RO în perioada 1-14 octombrie, la care au participat 2434 de părinți, majoritatea celor care fac parte din „generația bătăii rupte din rai” evită pedeapsa și cred în comunicarea deschisă cu copiii lor.
Peste 75% dintre părinții care au participat la sondaj au mărturisiți că au fost pedepsiți. Întrebați dacă ar reacționa la fel în situații similare, doar 1 % dintre respondenți ar urma exemplul părinților lor.
Sondajul a avut variante multiple de răspuns. Rezultatele interpretate sociologic motivează actuala campanie #farapedeapsa desfășurată de totuldespremame.ro.
Pedeapsa emoțională (amenințări, injurii, izolare) cântărește mai mult în amintirile proaspeților părinți decât pedeapsa fizică, arată sondajul online. Pedeapsa i-a „învățat” pe copiii de ieri, deveniți părinții de azi, teama de consecințele propriilor acțiuni, determinându-i deseori să mintă sau să ascundă adevărul de părinții lor. Soluția? Mai mult de două treimi din respondenți sunt de părere că dacă ar fi astăzi în locul propriului părinte, ar încerca să-și ajute copilul să înțeleagă unde a greșit, în loc să folosească pedeapsa. Totuși, un sfert dintre părinți iau în calcul pedeapsa pentru a corecta comportamentul copiiilor.
Empatia și calmul – aliații părinților liniștiți
Dr. Laura Markham, doctor în psihologie, părinte și fondator ahaparenting.com a transmis, la începutul acestei luni, la lansarea cărții sale, „Părinți liniștiți, copii fericiți: cum să înlocuim țipetele cu conectarea” un mesaj către părinți: „Indiferent ce simte copilul, este întotdeauna de preferat să îi arătăm acestuia că sentimentele lui sunt acceptate și că pot fi exprimate, deoarece sunt ale lui. Nu este o soluție să punem în aplicare distragerea atenției de la durerea pe care o simte, pentru că în acest fel supărarea este reprimată și rămâne cu el pentru totdeauna.”
Cum se pot vindeca cicatricile emoționale?
Pentru a nu activa procesele și comportamentele care i-au produs durere în copilărie, părintele de astăzi poate deveni un părinte conștient, prin autoanaliză constantă, poate căpăta o mai bună înțelegere asupra emoțiilor și a funcționării acestora, poate reflecta constructiv la propria poveste și poate aplica o serie de sfaturi din ghiduri de intervenție și tehnici de mindfulness pentru a recăpăta echilibrul în familie, recomandă Dr. Laura Markham, care va susține în luna noiembrie o conferință destinată părinților, la București.
Conferințele Dr. Markham
Spunem NU pedepselor fizile și emoționale. Ne vine în ajutor, pentru prima dată în România, DR. LAURA MARKHAM, fondator www.ahaparenting.com, doctor în psihologie clinică, care va susține 4 conferințe speciale pe 14 și 15 noiembrie 2015, la RIN GRAND HOTEL, în care va vorbi despre dezvoltarea și menținerea unei relații armonioase în familie: „Părinte liniștit, deci copii fericiți”, „Crește un copil inteligent emoțional”, „Părinți liniștiți, frați fericiți” și „Parenting liniștit: mindfulness și autocontrol”. Conferințele se adresează părinților de copii de toate vârstele, de la bebeluși și până la adolescenți, iar sfaturile ei pot fi citite pe AHAparenting.com, MotheringMagazine, Pregnancy.org. Dr. Laura Markham își propune să schimbe lumea, preschimbând adulții de mâine unul câte unul, prin ajutorul oferit părinților lor.
Evenimentul face parte din seria Conferințelor TOTUL DESPRE PARENTING. Înscrierile se pot face aici.
„Pedepsirea copilului, eliminarea privilegiilor, pedepsirea prin acordarea unor sarcini suplimentare, toate aceste abordări sunt concepute cu scopul de a-l „învăța o lecţie” pe copil. Dar cercetările ne arată că acei copii sunt mai degrabă preocupaţi de caracterul abuziv al pedepsei, în loc să simtă remuşcarea pentru greşelile făcute. Sunt onorată și fericită că voi vizita România în luna noiembrie. Aștept cu nerăbdare să aflu care sunt provocările cu care se confruntă părinții români și ce greutăți întâmpină ei în procesul de creștere a copiilor. Sunt încântată că le voi putea împărtăși metoda mea metoda mea de parenting blând și că îi voi putea ajuta să își schimbe și să își transforme în bine relația pe care o au cu copiii. “, a declarat dr. Laura Markham.
Conform studiilor științifice, există mai multe vitamine care s-au dovedit a susține sănătatea inimii, reducând…
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a subliniat cu ocazia Zilei Internaţionale de…
Camelia Pătrășcanu subliniază că tranzitul lui Mercur în Săgetător, care a început pe 3 noiembrie…
Ion Țiriac s-a angajat într-un proiect caritabil ambițios alături de Fundația Metropolis, care vizează construirea…
Novo Nordisk, compania daneză care a revoluționat deja piața cu medicamentele Ozempic și Wegovy, se…
APMGR. Producătorii de medicamente generice atrag atenția că românii ar putea rămâne fără Paracetamol și…