Din cuprinsul articolului
Știi câți dinți ai? În funcție de câteva aspecte cum ar fi dacă toți dinții tăi adulți au ieșit sau dacă ai avut vreodată îndepărtați sau deteriorați dinții, toți adulții au aproximativ același număr de dinți. Dinții sunt o parte importantă atât a structurii osoase, cât și a digestiei.
Fiecare dinte are trei straturi: smalțul, dentina și pulpa.
Partea dintelui de deasupra liniei gingiilor se numește coroană. Și partea dintelui de sub linia gingiei se numește rădăcină, care atașează dintele de osul maxilarului.
În medie, bebelușilor încep să le crească dinți în jurul vârstei de 6 luni. Dar nu este nemaivăzut să vezi un copil de 3 luni cu un dinte sau un copil de 1 an cu un singur dinte încă. Toți „dinții de lapte” ai unui copil ar trebui să existe între 2-3 ani.
Dinții de lapte sunt numiți și dinți primari sau de foioase, deoarece sunt temporari și cad. Un set complet de dinți de lapte este de 20 de dinți: 10 în partea de sus și 10 în partea de jos.
Primim dinți de lapte pentru că, în copilărie, gura noastră nu este suficient de mare pentru un set complet de dinți adulți, dar copiii încă au nevoie de dinți pentru a mesteca. Așadar, toți oamenii se nasc cu ambele seturi complete de dinți în maxilar. Mai întâi vin dinții de lapte și mai târziu, pe măsură ce copiii cresc, îi pierd și își câștigă unul câte unul dinții mai mari, adulți.
Chiar dacă dinții de lapte sunt „temporari”, este important ca aceștia să fie păstrați curați, astfel încât să fie sănătoși, pentru a menține sănătatea orală pe tot parcursul vieții. Cariile dentare din copilărie pot afecta negativ dinții adulți.
Spălați dinții de lapte ai copilului timp de 2 minute întregi, la fel cum o faceți și cu cei adulți.
Oamenii încep să-și piardă dinții de lapte și să-și facă set de adult încă de la vârsta de 5 ani. Adulții au 32 de dinți. Ar trebui să aveți acest set complet de dinți pentru adulți până la sfârșitul adolescenței.
Dinții adulți includ incisivii, caninii, premolarii și molarii:
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…