Sari la conținut

Câți bani iau pensionarii la recalculare? Anunț de la ministrul Muncii și șeful Casei de Pensii

Sursă foto: Ziarul de Iași

Ministrul Muncii și șeful Casei de Pensii au lămurit dilemele legate de recalcularea pensiei. Aceștia au spus ce înseamnă creșterea pensiilor.

Indexarea cu 13,8% a pensiilor la 1 ianuarie 2024 și reclacularea din septembrie va îngreuna bugetuil cu multe miliarde.

„Din 1 ianuarie 2024, avem o cheltuială de 125,9 miliarde leicu pensiile, iar din 1 septembrie de 135,9 miliarde lei. Ceea ce înseamnă o creştere suplimentară de 2,5 miliarde lei pe lună de la buget ca să plătim pensiile recalculate”, a spus ministrul muncii Bucura Oprescu.

Ea a dat asigurări că banii pentru creşterea pensiilor din 2024, potrivit newsweek.ro.

 Cheltuieli suplimentare

  • Încă de la începutul anului bugetul României a fost supus unor cheltuieli suplimentare întrucât veniturile mai multor categorii de persoane este recalculat și suplimentat.

Unul dintre cele mai importante segmente este cel al sistemului public de pensii unde procesul de recalculare a început încă de la 1 ianuarie 2024, moment în care pensionarii au primit primii bani în plus.

Procesul de recalculare a început încă de la 1 ianuarie

  • Cea de-a doua etapă se va concretiza pe data de 1 septembrie când sunt așteptate cele mai multe creșteri ale pensiilor, în special ale persoanelor care au muncit mulți ani pe bani puțini.
  • A treia etapă, „mica recalculare”, prespune acordarea unor drepturi financiare din veniturile neperamanente: prime, al 13-lea salariu sau orele lucrate suplimentar.

Procesul de recalculare va începe din toamnă și va dura până la începutul anului viitor când pensionarii trebuie să vină cu adeverințele de la locul de muncă.

Recalcularea va însemna un efort financiar de 2,5 miliarde lei pe lună. NU e clar numărul exact al pensiilor care vor crește dar e vorba de minim 3.000.000.

Pensia la recalculare

Dacă cresc 3.000.000 de pensii la un efort lunar de 2.500.000.000 lei, rezultă o creștere medie a pensiei la recalculare de 830 lei.

Dacă cresc 3.500.000 de pensii la un efort lunar de 2.500.000.000 lei, rezultă o creștere medie a pensiei la recalculare de 710 lei.

Cheltuielile statului român cresc

„Evoluţia cheltuielilor cu asistenţa socială a fost influenţată, în principal, de majorarea de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8% a punctului de pensie, respectiv de la 1.785 lei la 2.032 lei, a indemnizaţiei sociale pentru pensionari (pensia minimă) de la 1.125 lei la 1.281 lei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 360/2023 din 29 noiembrie 2023 privind sistemul public de pensii, anunță șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, care a promis că statul român va avea bani pentru a crește veniturile pensionarilor.

Daniel Baciu: impactul va fi mai mare din 2025

„Când s-a aprobat legea bugetului anul trecut, aceste venituri au fost vizate și de Comisia de buget-finanțe. Avem 10 miliarde în plus pentru cele patru luni de zile pentru anul 2024.

Impactul va fi mai mare din 2025. Banii aceștia sunt, am apucat să le trimitem oamenilor deciziile, deci trebuie să le dăm și drepturile legitime după o viață de muncă”, a spus Daniel Baciu, președintele CNP.

Potrivit Ministerului Muncii aceste adeverințe ajung la pensionari abia după data de 15 august, deși ar fi trebuit ca acest proces să înceapă la final de luna mai.

Adeverințele cu pensiile recalculate sunt trimise de la Casele de Pensii către Poșta Română, instituție care va trimite toate cele 4.750.000 de adeverințe cu pensia recalculată către pensionari, potrivit sursei citate.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel