Din cuprinsul articolului
”Cățelul” pământului care te păzește de rele. Este cunoscut de mai bine de 4.000 de ani și recomanda de medici
Cunoscut de mai bine de 4.000 de ani, usturoiul, căci despre el vorbim, este un aliment cu origini în Asia Centrală. Amintim că usturoiul este menționat în manuscrise străvechi din Grecia, Egipt și India ca fiind atât ingredient pentru gătit, cât și tratament contra bolilor. Dar să-l dezghiocăm pe îndelete!
Era folosit pentru a trata colicile, crampele menstruale, bolile hepatice, infecțiile parazitare, gripa, mușcăturile de șarpe și bolile de piele. Studiile folclorice est-europene consideră usturoiul ca fiind apotropaic, adică un produs care poate ține la distanță spiritele rele, demonii și vampirii.
„Usturoiul este unul dintre cele mai folosite ingrediente din bucătăria asiatică și mediteraneană. Este un element crucial în multe rețete. Unele mâncăruri cunoscute pe care le adori ar putea avea un gust complet fad dacă ai îndepărta usturoiul”, sesiza dr. William W. Li în lucrarea „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024).
Alicină, un compus puternic care actionează ca antibiotic si ajuta la vindecarea infectiilor cutanate. Este interesant de stiut ca alicina se formeaza doar atunci cand usturoiul este tăiat sau zdrobit.
Mai mult, dr. William W. Li
„Bulbul cu miros puternic este curățat, tocat, feliat sau ras și sotat pentru a aromatiza uleiul de gătit înainte de a adăuga alte ingrediente. De asemenea, usturoiul este adăugat direct în supe și tocane și poate fi copt întreg alături de alte ingrediente sau folosit ca umplutură. Ca și ceapa, usturoiul conține alicină, care îi conferă atribute de combatere a grăsimii și de activare a mecanismelor de apărare a organismului. Cercetătorii din Iran au studiat efectul usturoiului la 90 de femei și bărbați de vârstă mijlocie care erau obezi și sufereau de sindrom metabolic”, potrivit dr. William W. Li.
„Au administrat la jumătate dintre participanți pudră de usturoi în cantitate echivalentă cu jumătate de lingură de usturoi proaspăt ras (un cățel și jumătate-doi), pe care trebuiau să o consume zilnic. Cealaltă jumătate dintre participanți au primit un placebo fără usturoi.
După trei luni, consumatorii de usturoi au observat o micșorare semnificativă a circumferinței taliei cu 1,25 cm, prin comparație cu cei care primiseră placebo, la care nu s-a observat nicio modificare a dimensiunii taliei. Rețineți că scăderea circumferinței taliei reflectă o diminuare a grăsimii viscerale nocive din abdomen”, mai spune dr. William W. Li, potrivit jurnalul.ro.
„Usturoiul se găsește tot anul sub formă de căpățâni cu mai mulți căței legați într-un mănunchi, sub o coajă ca de pergament. Vara poți găsi tije de usturoi la piață. Acestea sunt vârfurile plantei de usturoi, care formează niște bucle artistice asemănătoare cu lasoul unui cowboy. Deși nu conțin la fel de multă alicină precum cățeii, tijele sunt delicioase, iar consumul lor este o modalitate de a folosi în mod sustenabil întreaga plantă”, conchide specialistul.
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…
Folosiți o sticlă de apă? Dacă da, câte bacterii se ascund în ea? S-ar putea…
Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…
Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…
Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…