Din cuprinsul articolului
Categorii de risc Covid. Persoanele care suferă de insomnie sau se confruntă cu sindromul de burn out (epuizare) sunt de 2 ori mai predispuse să dezvolte COVID-19, sugerează un nou studiu.
Cercetătorii au descoperit că, pentru fiecare oră în plus de somn, riscul de infectare cu coronavirus a scăzut cu 12%. Mai mult decât atât, cei care suferă de epuizare, au fost de două ori mai predispuși să se îmbolnăvească de Covid.
Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică Bloomberg a Universității Johns Hopkins, din Baltimore, Maryland, consideră că insomnia și epuizarea slăbesc sistemul imunitar, ceea ce crește susceptibilitatea la boli precum COVID-19.
Cercetările anterioare au scos la iveală că somnul insuficient și epuizarea sunt asociate cu un risc crescut de infecții virale și bacteriene.
Cei care suferă de insomnie și epuizare, printre categoriile de risc pentru Covid
Pentru noul studiu, publicat în revista, BMJ Nutrition Prevention & Health, cercetătorii au analizat rezultatele unui chestionar pentru lucrătorii din domeniul sănătății expuși în mod repetat la pacienții infectați cu coronavirus.
Sondajul, care a avut loc în perioada 17 iulie – 25 septembrie, a fost realizat de lucrătorii din domeniul sănătății din Franța, Germania, Italia, Spania, Marea Britanie și S.U.A.
Respondenților li s-au cerut detalii despre stilul lor de viață și starea de sănătate, inclusiv despre programul de somn și despre sindromul de burn out locul de muncă. Dintre cei 2.884 de lucrători din domeniul sănătății care au participat la sondaj, 568 dintre ei au raportat că au contractat coronavirusul în trecut.
Insomnia și epuizarea slăbesc imunitatea
Cercetătorii au descoperit că aproximativ 24 la sută, adică unul din patru, dintre cei cu COVID-19, au raportat probleme cu somnul. Pentru fiecare oră în plus de somn pe timp de noapte, riscul de infectare a scăzut cu 12%. Aceeași asociere a fost găsită și în cazul sindromului burnout (epuizării).
Cercetătorii sunt de părere că atât insomnia, cât și epuizarea slăbesc sistemul imunitar, ceea ce crește riscul de dezvolta Covid-19. Aceste studii au sugerat că burnout-ul poate prezice direct sau indirect boli cauzate de stresul profesional care afectează sistemul imunitar și modifică nivelurile de cortizol.
„Am constatat că lipsa somnului pe timp de noapte, problemele severe de somn și nivelul ridicat de epuizare pot fi factori de risc pentru COVID-19 în cazul lucrătorilor din domeniul sănătății. Rezultatele noastre evidențiază importanța bunăstării profesioniștilor din domeniul sănătății în timpul pandemiei.”