Din cuprinsul articolului
Potrivit unei decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție, o categorie de români se va putea bucura de o majorare a punctajelor lunare cu 50% și de o reducere a vârstei de pensionare.
Decizia Instanţei supreme îi vizează pe românii care au lucrat în grupa a II-a de muncă, în condiţii speciale, înainte de data de 1 aprilie 2001, potrivit g4media.ro.
ÎCCJ s-a pronunțat în această săptămână cu privire consecințele includerii includerea grupei a II-a de muncă la condiții speciale.
Potrivit instanței supreme, o astfel de decizie va duce la majorarea punctajelor lunare și la reducerea vârstei de pensionare pentru cei vizați.
Mai exact, decizia ÎCCJ îi vizează pe pensionarii încadrați în grupa a II-a de muncă înainte de 1 aprilie 2001.
„Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Craiova – Secţia de litigii de muncă şi asigurări sociale, în dosarul nr. 2755/95/2022, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea dispoziţiilor art. 30 alin. (44) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute de art. 30 alin. (l) lit. i) din aceeaşi lege, în locurile de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, conform art. 100 lit. b) din Legea nr. 263/2010, iar nu doar cu privire la determinarea stagiului de cotizare, potrivit art. 56 alin. (1) lit. d) şi la reducerea vârstei de pensionare, potrivit art. 562 din Legea nr. 263/2010.
Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 3 iunie 2024”, a decis, luni, completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept al ÎCCJ.
Curtea de Apel Craiova a sesizat ÎCCJ cu următoarea problemă: dacă asimilarea grupei a II-a de muncă în condiţii speciale (…) produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare sau doar cu privire la calculul stagiului de cotizare şi reducerea vârstei de pensionare, potrivit legii nr. 263/2010.
Art. (44) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii public prevede că „este asimilată stagiului de cotizare în condiţii speciale de muncă perioada anterioară datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la alin. (1) lit. i), în locurile de muncă încadrate conform legislaţiei anterioare în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă”.
Conform art. 562, alin. (1), prin excepţie de la prevederile art. 55 alin. (1) lit. b), persoanele care au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute la art. 30 alin. (1) lit. g) şi i) beneficiază de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi; alin. (2) pentru persoanele care au desfăşurat activităţile prevăzute la alin. (1), stagiul complet de cotizare este de 25 de ani.
După ce decizia ÎCCJ va fi publicată în Monitorul Oficial, clarificarea va fi luată în considerare de instanța care a solicitat-o.
Aproximativ 700.000 de pensii din sistemul public vor fi înghețate la 1 ianuarie. Este vorba despre…
Sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil este celebrată pe 8 noiembrie, fiind ultima sărbătoare cu…
Vedeta Pro TV Adriana Stere a fost diagnosticată, recent, cu febra Q, după ce ar…
Cele mai recente prognoze meteo realizate de site-ul de meteorologie AccuWeather prezintă estimările pentru sezonul…
Din 1913, oamenii depozitează alimentele în frigider pentru ca acestea să reziste mai mult timp.…
În noaptea sărbătorii Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, tradiția populară sugerează că așezarea unor obiecte…