Pe 6 ianuarie, de Bobotează, se respectă o serie de tradiții și obiceiuri, printre care se numără și interdicția de a spăla rufe. Această credință este legată de sărbătoarea Botezului Mântuitorului Iisus Hristos în râul Iordan de către Sfântul Ioan Botezătorul. Potrivit tradiției populare, se spune că nu este bine să speli rufe în ziua de Bobotează și nici în ziua următoare, 7 ianuarie, care este dedicată prăznuirii Sfântului Ioan Botezătorul, o sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox.
Unii spun că nu ar trebui să se spele rufe timp de 9 zile după Bobotează, deoarece aceasta este perioada în care se sfințesc toate apele. Totuși, Biserica Ortodoxă subliniază că această practică este o superstiție. În realitate, doar apele care sunt sfințite prin slujba liturgică de Bobotează sunt considerate sfinte, iar interdicția de a spăla rufe se aplică doar în zilele de sărbătoare cu cruce roșie, nu pe întreaga perioadă de 9 zile.
Astfel, în mod corect, spălatul rufelor este permis în zilele care nu sunt sărbători religioase, chiar dacă tradiția populară sugerează altceva.
„În cadrul slujbei de sfințire a apei citim în stihirile canonului că „firea apelor se schimbă”. Dar acest lucru nu înseamnă că se sfințesc toate apele, ci doar apa asupra căreia se oficiază slujba liturgică a sfințirii.
E bine să știm că harul lui Dumnezeu vine acolo unde este chemat. Nici în cadrul Sfintei Liturghii, harul lui Dumnezeu nu se pogoară peste toată pâinea care este în biserică, pentru a o preface în Trupul Domnului, ci doar asupra darurilor pregătite special pentru aceasta.
Pe de altă parte, apa sfințită nu este valabilă doar o anumită perioadă de timp. Din acest motiv, precizăm că este greșită credința că până la sfârșitul praznicului, adică 9 zile după Bobotează, apele sunt sfințite și că nu trebuie să o folosim pentru spălat”, scrie crestinortodox.ro.