Sari la conținut

Câte vieți a salvat vaccinul anti-covid la nivel mondial?

vaccinare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
vaccinarea in sezonul 2024-2025

Câte vieți a salvat vaccinul anti-covid la nivel mondial în primul an este întrebarea la care răspunde o cercetare făcută de The Imperial College din Londra:

Un studiu realizat de cercetători de la The Imperial College din Londra și publicat în revista The Lancet arată, că vaccinul anti-covid a salvat aproape 20 de milioane de vieți în primul an de administrare.

Potrivit studiului, citat de Sky News, au fost prevenite 19,8 milioane de decese cu acest vaccin.

The Lancet

Studiul mai arată că, la nivel mondial, s-au vaccinat cu minim o doză cel puțin 66% din populație. Au fost administrate peste 11 miliarde de doze.

Potrivit datelor publicate în revista The Lancet, ce pot fi citite aici, cercetătorii de la Imperial College au folosit datele despre ratele de vaccinare, mortalitatea în exces și mortalitatea COVID din 185 de țări.

În țările sărace, care au beneficiat de vaccinuri prin programul COVAX, au fost împiedicate 7,5 milioane de decese, arată dr. Oliver Watson, principalul autor al cercetării.

Doar 57 de țări – aproape toate considerate bogate – au reușit să-și vaccineze cel puțin 70 la sută din populație, arată datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Ar fi fost prevenite 600.000 de decese dacă OMS…

Universitatea Johns Hopkins, din Statele Unite ale Americii, arată că circa 6,3 milioane de oameni au murit în toată lumea din cauza COVID.

Cercetarea făcută de Imperial College din Londra estimează că alte 600.000 de decese ar fi putut fi prevenite dacă pragul pus de Organizația Mondială a Sănătății (de vaccinare a 40 la sută din totalul populației) de la finalul lui 2021 ar fi fost atins.

În România, ar putea crește numărul infectărilor din toamnă

Medicii speră să evite o nouă creștere a cazurilor prin creșterea imunității la cei cu cel mai mare risc.

Numărul de infecții este în prezent cel mai scăzut de la jumătatea lunii decembrie, dar experții se tem că vor crește după vară, pe măsură ce Covid-19 devine un virus sezonier.

Profesorul Wei Shen Lim, de la Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare, a declarat: „Programul de amplificare de toamnă de anul trecut a oferit o protecție excelentă împotriva Covid-19, inclusiv împotriva variantei Omicron.

Am oferit sfaturi intermediare cu privire la un program de amplificare de toamnă pentru 2022, astfel încât NHS și casele de îngrijire să poată începe planificarea.”

 

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel