Sari la conținut

Câte fructe trebuie să consumăm pe zi? Care este cel mai sănătos fruct?

Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Câte fructe trebuie să consumăm pe zi? Adulții ar trebui să consume în general 1,5 până la 2 cupe de fructe zilnic, conform Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

O cupă de fructe poate fi un măr, o banană, o cupă de afine, trei prune de dimensiuni medii sau șapte felii sau bucăți de mango.

Câte fructe trebuie să consumăm pe zi?

Termenul ,,cupe de fructe” se referă la unitatea standard de măsură utilizată pentru a evalua cantitatea de fructe consumate. În recomandările nutriționale, o cupă de fructe reprezintă o măsură standard care facilitează calculul și înțelegerea aportului alimentar.

În general, o cupă de fructe se referă la o cantitate specifică de fructe, iar această cantitate poate varia în funcție de tipul de fruct. De exemplu, o cupă de fructe poate include:

  • O cană de căpșuni întregi.
  • Două piersici medii.
  • Două portocale mari.

Fructele citrice sunt bogate în vitamina C, care ajută la sănătatea părului, pielii și unghiilor. În timp ce toate fructele sunt sănătoase, nutriționistul înregistrat, Danielle Crumble Smith, recomandă în mod special un fruct bogat în nutrienți, afinele. Afinele conțin multă fibră, care te face să te simți sătul pentru o perioadă mai lungă.

,,Din punct de vedere cognitiv, există multe beneficii în ceea ce privește memoria, iar unele studii arată beneficii cardiovasculare sau compuși care luptă împotriva cancerului”, spune Crumble Smith, conform eu.usatoday.com.

Cu toate acestea, Crumble Smith spune că consumul de afine sălbatice nu este esențial pentru a obține nutrienții sănătoși ai fructelor. Consumul de orice fel de fructe va aduce rezultate sănătoase, deși unele fructe au nutrienți cu scopuri diferite.

De exemplu, merele conțin pectină, o fibră care acționează ca un prebiotic ce poate ajuta la funcționarea colonului și digestie.

Fructele bogate în vitamina C ar trebui, de asemenea, să fie în lista, inclusiv citricele (portocale, grapefruit, lămâi , căpșuni).

,,Vitamina C ajută la producția de colagen, iar în generația noastră, oamenii sunt îngrijorați de reducerea ridurilor și de sănătatea părului, pielii și unghiilor” spune Crumble Smith.

Este zahărul din fructe ok pentru tine?

Unii oameni sunt îngrijorați de conținutul de zahăr din furcte. Dacă un fruct are o cantitate mare de zahăr este un lucru rău? Absolut nu, spune Crumble Smith. ,,Fructele au atât de multe vitamine, minerale, fibră, apă și alți nutrienți de care are nevoie corpul nostru”, spune doctorul.

De fapt, fructele  pot echivala o ceașcă de cafea pe care o poți bea după-amiază. Deoarece zahărul natural este o sursă sănătoasă de energie, asocierea fructelor cu proteinele îți va oferi un impuls similar pe care l-ai obține prin cofeină.

Crumble Smith recomandă prudență  oameniilor care suferă de diabet, rezistență la insulină sau probleme cu glicemia. În acest caz, fii atent la dimensiunea porției sau încearcă să asociezi zmeura de după-amiază cu o proteină, cum ar fi iaurt sau brânză.

Smoothie-urile de fructe sunt o modalitate ușoară și accesibilă de a echilibra conținutul tău zilnic de fructe.

Crumble Smith recomandă să faci smoothie-ul acasă în loc să cumperi unul de la un bar. Dacă optezi pentru suc îmbuteliat, asigură-te că citești eticheta nutrițională și ingredientele cu atenție.

,,Dacă pe etichetă scrie că are 100% fructe, de multe ori nu este cea mai bună alegere”, spune Crumble Smith.

Este grăsimea din avocado benefică?

Contrar opiniei populare, avocado este un fruct și da, conținutul lui de grăsimi este o parte importantă a unei diete sănătoase și echilibrate.

,,Oamenii se tem uneori de grăsime, dar grăsimile sănătoase provenind din avocado, nuci, semințe, măsline, ulei de măsline, pește gras, au atât de multe beneficii antiinflamatorii”, spune Crumble Smith.

Avocado este bogat în potasiu, care poate contribui la scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului. De asemenea, conține cantități mari de fibră, care te pot face să te simți satisfăcut mai mult timp și te pot ajuta în reglarea glicemiei, conform lui Crumble Smith.

,,De multe ori, fructele și legumele pot fi surse grozave de vitamine solubile în grăsimi A, E și K”, spune Crumble Smith. ,,Avem nevoie de o sursă de grăsimi pentru ca organismul nostru să le poată absorbi total”, adaugă doctorul.

Cum să incluzi fructele în dieta ta?

În afară de a-ți crește consumul de smoothie-uri și salate de fructe, o modalitate ușoară de a te determina să consumi mai multe fructe este să experimentezi la magazinul alimentar. Crumble Smith recomandă clienților să pună în coș un fruct pe care nu l-au încercat niciodată în fiecare săptămână când merg la magazin.

,,Este o modalitate minunată de a-ți depăși limitele să încerci ceva ce nu ai încercat niciodată. Poate găsești ceva diferit care poate să fie pe placul tău”, a zis Crumble Smith.

Dar dacă nu îți place să încerci lucruri noi, nu este greșit nici să mănânci aceleași fructe în fiecare zi. Tot vei obține o serie de beneficii. Și odată ce ești mai aventuros, poți încerca să schimbi fructele pe care le mânănci, poate afine în fulgi de ovăz în loc de banană, sau să gusti o portocală în loc de un măr.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel