Sari la conținut

Câte fructe e indicat să mănânci zilnic ca să previi cancerul și bolile de inimă?

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul a 600 grame de fructe și legume în fiecare zi. Acest lucru ar preveni 14% din decesele provocate de cancerul gastrointestinal, 11% din bolile cardiovasculare și 9% din morțile provocate de infarct.

Avantajele terapeutice ale fructelor sunt detaliate într-o carte intitulată ‘Frutoterapia’ (Ed. Paidós) publicată în Spania. Aceasta este un ghid pentru a cunoaște câteva din proprietățile acestor alimente care ajută la întărirea sănătății omului. Este vorba de o serie de recomandări făcute de doctorul Montse Folch, membru al Centrului Medical Hospital Quirón Teknon.

Cireșele ajută, de exemplu, la combaterea infecțiilor, kiwi este o sursă bogată în vitamine, caisele au proprietăți antiinflamatorii, prunele sunt cel mai bun laxativ natural, pepenele roșu hidratează, portocalele sunt o sursă de vitamina C, bananele sunt bogate în magneziu necesar inimii, în timp ce mărul este alimentul perfect. În carte sunt semnalate câteva din proprietățile generale ale fructelor și modul în care acestea ne îmbunătățesc sănătatea:

1. Fructele de sezon sunt cele mai bune în prevenirea și combaterea afecțiunilor legate de respectivul anotimp al anului.

2. Sănătatea digestivă: fructele sunt principala sursă de fibre pentru organismul nostru, obligatorii pentru o bună funcționarea a sistemului digestiv.

3. Sănătatea inimii: fibrele facilitează eliminarea grăsimilor și reglează nivelul colesterolului, lucru de care beneficiază arterele și inima

4. Prevenirea cancerului: numeroase studii științifice au confirmat că alimentația este elementul cheie pentru a preveni diferite tipuri de cancer.

5. Sănătatea emoțională și psihică: dacă ne alimentăm corect, ne vom simți mai bine și vom avea mai multă energie.

6. Fructele ajută la controlarea greutății și la menținerea unui bun aspect fizic.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel