Din cuprinsul articolului
Potrivit unui medic nutriționist, fibre ajută la pierderea în greutate. Dar câte grame sunt necesare? Dr. Elena Glebova a oferit cele mai bune sfaturi.
Fibrele sunt un grup de substanțe organice care se găsesc în alimentele vegetale, care nu numai că sunt benefice pentru sănătate, ci și ajută la slăbit. Particularitatea lor este că nu sunt digerate în intestine. Cu câte fibre ajută la pierderea în greutate
Medicul nutriționist Elena Glebova a explicat de ce această proprietate a fibrei este utilă pentru o persoană.
„În primul rând, afectează scăderea în greutate și scăderea grăsimilor, deoarece de obicei o cantitate mare de alimente bogate în fibre conține o cantitate mică de calorii. Astfel de alimente umplu rapid stomacul și creează o senzație de sațietate, dar sunt digerate mai lent decât alimentele ușor digerabile.
Studiile arată că consumul a 14 grame de fibre pe zi (inclusiv ca parte a diverșilor înlocuitori cu conținut ridicat de calorii) poate reduce aportul total de calorii cu 10 la sută.”
Dr. Elena Glebova mai remarcă că există un alt motiv pentru a consuma alimente bogate în fibre sănătoase – este prevenirea cancerului de colon și rectal. Acest lucru se datorează probabil capacității fibrelor de a absorbi substanțele cancerigene și de a accelera eliminarea acestora din organism. Fibrele pot fi împărțite în solubile și insolubile. Fiecare dintre aceste două tipuri are propriul efect benefic asupra tractului gastrointestinal.
Fibrele insolubile acționează ca o mătură în intestinele noastre. Nu este digerat de enzimele digestive (care acționează în principal în intestinul subțire, stomac și gură) și, prin urmare, trece liber prin tractul gastrointestinal.
Cantitatea maximă de fibre pe unitatea de greutate se găsește în produsele vegetale uscate, cum ar fi fructele uscate, semințele, nucile și cerealele nerafinate. Există puțin mai puține fibre în fructele de pădure proaspete cu coajă groasă și semințe, fructele și legumele cu coajă comestibilă.
Fibrele se găsesc în cantități mai mici în pulpa fructelor și legumelor proaspete și chiar mai puțin în cerealele rafinate. Dar produsele de origine animală (carne, ouă, lactate) nu conțin fibre alimentare sănătoase.
Dr. Elena Glebova indică alimentele cu cel mai mare conținut de fibre (cel puțin cinci grame): cinci prune de mărime medie, o treime dintr-o cană de tărâțe. o jumătate de cană de orz fiert, fasole, mazăre, linte sau năut, o cană de făină de tărâțe de grâu, zmeură proaspătă, afine sau broccoli fiert, un mar de marime medie cu coaja, două linguri de semințe de in sau 30 de grame de migdale.
O vizită de trei minute la toaletă cu telefonul mobil se poate transforma cu ușurință…
România traversează o perioadă de tranziție meteorologică, cu temperaturi în creștere până la mijlocul săptămânii,…
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că descentralizarea rezidenţiatului demarată în urmă cu un an…
Numerologul Mihai Voropchievici a dezvăluit, în cadrul emisiunii Adevăruri ascunse, horoscopul celor 12 zodii pentru…
Un nou studiu publicat în revista "British Journal of Clinical Psychology" dezvăluie o parte dintre…
Profețiile lui Nostradamus și Baba Vanga pentru anul 2025 continuă să alimenteze temerile legate de…