Categories: Stil de viaţă

Câtă vechime trebuie să ai ca să încasezi o pensie de 7000 de lei. Anii munciți, mai importanți decât profesia

Pentru a beneficia de o pensie care depășește 7.000 de lei după recalculare, multe persoane vor trebui să aibă o vechime considerabilă. Începând cu 1 septembrie 2024, se estimează că sute de mii de români vor putea atinge această sumă.

Guvernul anunță că veniturile a peste trei milioane de pensionari vor crește din septembrie, în urma acestei recalculări. Majorările vor varia în funcție de salariul primit în activitate, de durata contribuției la sistemul de pensii și de data pensionării, însă este garantat că niciun beneficiar nu va avea pensia diminuată.

„Pot asigura pe toată lumea că după recalculare, pensiile nu vor scădea”, afirmă Daniel Baciu, care a explicat recent aceste aspecte.

Cele mai semnificative creșteri le vor înregistra pensionarii cu un număr mare de ani de contribuție. „În cazurile unde stagiul de cotizare depășește 40 de ani, vom vedea majorări impresionante, uneori chiar de peste 80-90%”, a adăugat el.

Pentru a ilustra, Daniel Baciu, președintele Casei Naționale de Pensii, a prezentat situația unui profesor pensionar care a contribuit timp de 44 de ani și opt luni. „Profesorii adesea optează să continue activitatea chiar și după atingerea vârstei standard de pensionare. Un astfel de caz va vedea o creștere a pensiei de la 6.500 de lei la peste 8.000 de lei pe lună”, a explicat Baciu.

Anii de muncă, mai importanți decât profesia pentru o pensie mai mare

Prof. Anton Hadăr, liderul sindicatului din domeniul învățământului universitar, a subliniat într-o intervenție la Antena 3 CNN că importanța meseriei este secundară în comparație cu acumularea punctelor de stabilitate în sistemul de pensii.

El a oferit exemplul unui profesor bărbat cu o vechime de 44 de ani, 8 luni și 22 de zile, dintre care 9 luni în serviciul militar și 5 ani de studii universitare, care beneficiază de o pensie de 6.563 de lei și 91,25391 puncte acumulate.

În urma indexării din ianuarie, pensia profesorului a crescut la 7.471 de lei, ceea ce reprezintă o majorare de 13,8%, sau aproximativ 1.000 de lei în plus. În septembrie, cu noile ajustări, va atinge 101,42057 puncte și o pensie lunară de 8.216 lei, marcând o creștere de 25,18%.

„Nu este întotdeauna decisivă profesia, ci mai degrabă numărul de puncte acumulate. Datorită celor 44 de ani de contribuție, el câștigă aproape 1.500 de lei doar din aceste puncte. Acesta este un exemplu de pensionar pentru care, fără punctele de stabilitate, nu ar fi realizat aproape nimic. Fără aceste puncte, pensia lui ar fi rămas la puțin peste 7.000 de lei”, a explicat Hadăr.

Recent Posts

Pacient cu cancer intestinal: ‘Am crezut că am un hemoroid’

Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…

15 minute ago

Excelența în medicină, premiată la Gala Capital. Prof. Dr. Vladimir Ciurea, lider și vizionar în neurochirurgia pediatrică

Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…

25 de minute ago

Zodii care încheie un ciclu karmic greu, care a durat 16 ani. Intră într-o nouă eră a vieții lor

Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…

45 de minute ago

Mare atenție! Boli netratate care pot duce la cancer: Trebuie obligatoriu să mergem la MEDIC

Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…

o oră ago

Acest mineral trebuie consumat pentru combaterea demenței. Nu trebuie să lipsească din aportul zilnic!

În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…

2 ore ago

Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Companiile și oamenii valoroși din sistemul sanitar din România

Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…

2 ore ago

Citeste si: