Creşterea consumului zilnic de cafea ar putea reduce riscul de îmbolnăvire de diabet, a anunţat o echipă de cercetători din Statele Unite ale Americii şi Singapore într-un studiu.
Pornind de la trei studii americane efectuate pe 120.000 de persoane, în cea mai mare parte angajaţi din sistemul medical, o echipă de cercetători din Statele Unite ale Americii şi Singapore a stabilit o legătură între suplimentarea consumului zilnic de cafea cu o ceaşcă şi jumătate, timp de patru ani, şi reducerea cu 11% a riscului de îmbolnăvire cu diabet de tip 2, cea mai frecventă formă a acestei maladii.
„Am observat că o creştere a consumului de cafea, dar nu şi de ceai, timp de patru ani, a fost asociată cu scăderea riscului de diabet în următorii patru ani”, au afirmat cercetătorii în studiul coordonat de Frank Hu, de la Şcoala de sănătate publică Harvard, din Boston, şi publicat în revista Diabetologia.
Dimpotrivă, reducerea consumului zilnic de cafea cu două ceşti a crescut riscul de diabet cu aproximativ 18%.
Pe de altă parte, experţii citaţi de Science Media Center au avertizat împotriva oricărei extrapolări a rezultatelor.
„Nicio recomandare în privinţa consumului de cafea nu poate fi făcută pornind de la acest studiu”, au afirmat experţii, subliniind mai ales că recomandările au în vedere mai ales modificări ale consumului de cafea şi efectele pe termen scurt ale cafelei asupra riscului de diabet.
În plus, nu a fost descoperită nicio legătură între consumul de cafea decafeinată sau de ceai, au afirmat autorii studiului, care au precizat că băutorii de ceai şi-au schimbat „relativ rar” obiceiurile în cursul perioadei studiate.
Cancerul de sân afectează una din opt femei și, deși decesele au scăzut datorită unui…
Capital Top 100 Performeri din Sănătate. Psihologul Sînziana Burcea, despre metoda MIFNE: Este o noutate…
Ar fi frumos dacă viața ar curge mereu ca laptele și mierea, dar din păcate…
La cea de-a doua ediție, gala Capital Performers în Sănătate a acordat aseară un premiu…
Deși pierderea memoriei reprezintă deseori un prim semn al maladiei, demența se mai poate manifesta…
În 1995, când Microsoft era încă o companie emergentă, co-fondatorul acesteia, Bill Gates, a participat…