Sari la conținut

Câtă apă trebuie să consumi zilnic?

Regula de a consuma doi litri de apă pe zi sau 8 pahare nu e susţinută de dovezi ştiinţifice, cu toate că nu e dăunătoare.

Medicii propun o altă metodă pentru a vă asigura că vă hidrataţi suficient. „Trebuie să urinaţi la fiecare două-patru ore, iar urina să fie deschisă la culoare. Dacă de la 8 dimineaţa la 3 după-amiaza nu mergeţi la toaletă decât o dată, iar urina este închisă la culoare, e un semn că nu v-aţi hidratat suficient”, explică Nancy Clark, dietician şi nutriţionist sportiv în Boston.

Medicul Lygia Alexandrescu ţine să precizeze faptul că „riguros vorbind, necesarul de apă zilnic depinde de sex, înălţime, greutate, temperatură ambiantă, stare de sănătate, nivel de activitate şi de dietă (una bazată pe fructe şi legume va necesita un aport mai mic de apă)”

Bărbaţilor li se recomandă să consume trei litri de lichide zilnic, iar femeilor 2,2 litri, în timp ce alţi specialişti susţin că, dacă nu ne este sete, nu ar trebui să bem apă. Cantităţile sugerate nu includ numai apă, ci lichide, în general. Până şi cafeaua, ceaiul, sucurile de fructe sau băuturile îndulcite furnizează organismului mai multă apă, deşi băuturile care conţin zahăr nu sunt, în general, recomandate şi nu ar trebui consumate. Aproximativ 20% din cantitatea de apă pe care o ingerăm zilnic provine din alimente, mai ales din cele recunoscute pentru proprietăţile hidratante, precum pepenele verde sau castravetele.
Există şi cazuri în care prea multă apă face rău.

Hiponatremia (nivel redus de sodiu) e o problemă mai rară decât deshidratarea, dar poate fi gravă. Apare mai ales la atleţii care consumă prea multă apă, diluând astfel nivelul de sodiu din corp.

„Pericolul consumului excesiv de apă este relativ scăzut deoarece un astfel de consum este greu de atins. Totuşi, există persoane cu comportamente obsesiv-compulsive în acest sens, precum şi sportivi care efectuează eforturi maximale, şi de aceea consumă cantităţi uriaşe de apă, care pot dilua nivelul electroliţilor sanguini, ajungându-se la afectarea funcţiilor musculare, cerebrale şi cardiace”, avertizează nutriţionistul Lygia Alexandrescu.

Simptomele includ de regulă dureri de cap, ameţeli, oboseală, greaţă, dar se poate ajunge la comă

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel