Din cuprinsul articolului
Pe parcursul sarcinii, dacă să mănânci pentru doi nu este o recomandare de luat în seamă, nu același lucru se poate spune și despre hidratare. Când ești însărcinată, ai nevoie de mai multă apă decât o persoană obișnuită, pentru a forma lichid amniotic, a produce sânge suplimentar, a construi țesut nou, a transporta nutrienți, a îmbunătăți digestia și pentru a elimina deșeurile și toxinele.
Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate a menționat câteva dintre beneficiile unei hidratări corespunzătoare în timpul sarcinii:
• Scade riscul de constipație și consecința acesteia, apariția hemoroizilor;
• Reduce edemele;
• Păstrează pielea catifelată;
• Crește nivelul de energie;
• Menține temperatura optimă a corpului;
• Reduce riscul de infecții ale tractului urinar;
• Reduce riscul de travaliu prematur și de naștere prematură.”Bun, ai nevoie de mai multă apă. Dar cât de multă este suficientă? Se recomandă să bei 10-12 pahare de apă pe zi sau 2-3 litri. (Vara, în zilele caniculare, poate chiar și mai multă). Vei ști că bei cantitatea corectă de apă atunci când urina ta este de un galben foarte deschis sau chiar incoloră,” a explicat medicul ginecolog.
Dacă te numeri printre acele persoane cărora le este greu să bea o cantitate suficientă de apă în fiecare zi, iată câteva sfaturi care să te ajute să previi deshidratarea. Primul truc este să adaugi în apă felii de fructe: lămâie, lime, portocală sau zmeură. Nu exagera cu consumul de cafea sau băuturi care conțin cofeină (sau, și mai bine, dacă poți, evită-le), deoarece cofeina deshidratează.
„Consumă mai multe fructe și legume proaspete, pentru că și acestea conțin apă. Reține că sunt luate în considerare ca lichide ciorbele, supele, ceaiurile și laptele. Și nu uita ca atunci când crești nivelul de activitate fizică să crești și aportul de lichide. Nu aștepta să îți fie sete, fă-ți un reflex din a bea apă la intervale regulate de timp. Poate că la început o să-ți pară dificil, însă vei constata că în scurt timp organismul îți va cere el apă,” atrage atenția doctorul.
Te sfătuim să faci tot posibilul să te menții bine hidratată, pentru că deshidratarea în timpul sarcinii poate duce de la simptome neplăcute până la complicații grave. Riscul de deshidratare este accentuat în primul trimestru de faptul că te confrunți cu vărsăturile, iar în celelalte două trimestre de urinările dese cauzate pe de o parte de modificările hormonale, iar pe de altă parte de presiunea pe care uterul aflat în… expansiune o pune pe vezica urinară.
”Semnele deshidratarii includ sete intensă, urină închisă la culoare și urât mirositoare, gură și nas uscate, buze crăpate, amețeli, durere de cap și stare de slăbiciune. Efectele deshidratării sunt periculoase atât pentru mamă cât și pentru făt, și menționăm aici creșterea temperaturii corporale a gravidei, aceasta fiind resimțită și de bebeluș, scăderea cantității de lichid amniotic, apariția edemelor, risc de formare a pietrelor la rinichi și de favorizare a infecțiilor tractului urinar, acestea din urmă putând duce la naștere prematură,” a subliniat dr. Vythoulkas.
Călin Georgescu, un candidat independent cu viziuni pro-ruse și ultra-naționaliste, conduce surprinzător în rezultatele parțiale…
Călin Georgescu, candidatul independent la prezidențiale, a declarat, după anunțarea exit-poll-urilor pentru primul tur al…
George Simion, candidatul AUR la alegerile prezidențiale, a anunțat duminică seara că revendică intrarea în…
Marcel Ciolacu, mesaj după rezultatele exit poll. Candidatul PSD s-a clasat pe locul 1 în…
Elena Lasconi, după ce sondajele exit-poll. Candidatul USR a avut parte de o ascensiune fulminantă…
Horoscop 25 noiembrie. Multe zodii manageriază excelent problema banilor. Cu toate acestea, există și nativi…