Din cuprinsul articolului
Apa este esențială pentru sănătate. Dar câtă apă ar trebui, în mod normal, să bem zilnic? Un litru, doi sau trei? Este o întrebare simplă, dar fără un răspuns clar. În acest context, experții în nutriție vin cu sfaturi importante.
Nevoia de apă este diferită de la o persoană la alta şi depinde de mulţi factori, cum ar fi dieta, starea de sănătate, tipul de activitate şi clima.
Pentru a atinge aportul recomandat, ar trebui să bem zilnic nouă căni de apă. Deși nu pare o misiune imposibilă mai ales în timpul unui antrenament lung sau într-o zi toridă de vară, în final ar putea fi o sarcină greu de dus la îndeplinire.
Potrivit Site-ul Fit & Well , corpul uman este alcătuit din aproximativ 60% apă, așa că menținerea unui echilibru sănătos al fluidelor corporale este esențială.
Apa este componenta principală a sângelui, oferind organismului oxigen și nutrienți vitali. Dacă nu primim suficiente lichide, sângele se îngroașă, putând duce la creșterea tensiunii arteriale la niveluri periculoase.
Apa este, de asemenea, una dintre principalele componente ale salivei și mucusului. Dacă nu ne hidratăm cum trebuie, este posibil să avem probleme cu înghițirea alimentelor și cu digestia.
Cartilajul din articulații și discurile coloanei vertebrale conțin aproape 80% apă, astfel încât deshidratarea poate reduce capacitatea articulațiilor de a absorbi șocurile din organism. Nu în ultimul rând, apa hidratează pielea și astfel poate reduce aspectul ridurilor fine.
Apa este esențială pentru reglarea temperaturii corpului, deoarece poate acționa ca un rezervor de căldură. Când facem exerciții fizice intense, începem să transpirăm abundent, iar atunci când transpirația se evaporă, corpul se răcește, împiedicând ca organele vitale să ajungă la niveluri periculoase de supraîncălzire.
În același timp, consumul excesiv de apă poate fi periculos pentru sportivi. Au existat cazuri în care alergători de performanță s-au prăbușit și chiar au murit din cauza consumului excesiv de apă în timpul competițiilor sportive epuizante.
Mai mult, apa asigură funcționarea creierului. Potrivit British Journal of Nutrition, nivelul de hidratare va avea un impact semnificativ asupra creierului.
Chiar și cea mai mică deshidratare poate declanșa schimbări în modul în care funcționează creierul. Deshidratarea poate duce la dureri de cap și migrene.
Necesară proceselor digestive
Apa este esențială și pentru ca toate procesele digestive să funcționeze impecabil. De asemenea, are un rol activ în eliminarea deșeurilor prin urină și fecale.
Multe studii au arătat că deshidratarea poate duce la probleme intestinale și constipație, precum și la arsuri stomacale și ulcere gastrice.
Apa în dietă
Deși apa în sine nu e o soluție magică pentru kilogramele în plus, creșterea aportului de apă poate ajuta să ne simțim mai sătui și să reducem consumul de băuturi dulci.
Jurnalul American de Nutriție a arătat că menținerea unei hidratări optime poate ajuta la pierderea în greutate prin creșterea ușoară a numărului de calorii pe care corpul le arde zilnic.
Recomandările oficiale spun că ar trebui să bem doi până la trei litri pe zi.
„Auzim adesea că ar trebui să bem cel puțin doi litri de apă sau opt pahare de apă pe zi”, spune Caroline Hind, terapeut nutrițional.
„Adevărul e că nevoia noastră de lichide este personalizată și nu există dovezi că doi litri sunt necesari pentru toată lumea”.
Femeile, trei litri pe zi, iar bărbații aproape patru litri
Hind recomandă ca fiecare persoană să-și asculte nevoile corpului. Ea subliniază și că multe alte alimente și lichide pot acoperi o parte din necesarul zilnic de apă.
„Femeilor le-aș recomanda să bea trei litri pe zi, iar bărbaților aproape patru litri”, spune Hind.
Există calcule mai detaliate care arată că ar trebui să consumăm 50 ml de apă pentru fiecare kilogram pe care-l avem.
Asta ar însemna mai mult decât cei doi litri recomandați, dar trebuie să rețineți că și ceaiurile din plante, supele și apa din anumite fructe și legume contează când vine vorba de hidratare, subliniază ea.
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…
Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…