Din cuprinsul articolului
Cu aproape trei luni până la Paşte, mulţi români au început deja să pună bani de-o parte pentru sărbătorile pascale, în condiţiile în care alimentele continuă să se scumpească de la o zi la alta.
În fermele din România, primii miei au apărut deja, iar clienții au început să își facă rezervări pentru a asigura carne de miel de calitate la prețuri mai bune.
Deși prețul exact nu a fost încă stabilit, ciobanii estimează că un kilogram de carne viu va costa în jur de 20-25 de lei, respectiv 40-45 de lei kg de carne la carcasă.
Comparativ cu anul trecut, românii ar putea observa o ușoară creștere a prețurilor, iar cei care aleg să cumpere din timp pot beneficia de un preț mai mic decât în perioada sărbătorilor pascale.
Când începe postul Paştelui?
Paștele este o sărbătoare mobilă, iar data sa variază de la un an la altul, influențând și alte sărbători, precum Rusaliile. Regula pentru stabilirea datei a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea din anul 325 d.Hr.
Conform acesteia, Paștele Ortodox se sărbătorește în fiecare an în duminica imediat următoare lunii pline ce urmează echinocțiului de primăvară.
Anul acesta, Paştele ortodox şi cel catolic sunt în aceeaşi zi, pe 20 aprilie. Pentru ortodocși, Postul Mare începe pe 3 martie 2025, fiind o perioadă de 40 de zile de post și rugăciune. În acest interval, sunt interzise produsele de origine animală și alcoolul, iar Lăsatul Secului va fi pe 2 martie.
În cazul catolicilor, Postul Mare va începe puțin mai târziu, pe 5 martie, odată cu Miercurea Cenușii, semnificând începutul unui timp de pocăință și rugăciune, iar aceștia sunt încurajați să practice milostenia și postirea până la Paște.
Citeşte continuarea AICI.