Din cuprinsul articolului
Pensie după 30 de ani de muncă. Noua lege a pensiilor va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, aducând schimbări semnificative în modul în care sunt calculate pensiile. Legea 360/2023, printre altele, stabilește schema de calcul a pensiilor, bazată pe principiul contributivității. Această nouă metodă permite românilor să-și evalueze propriile venituri.
De exemplu, după 30 de ani de muncă, fiecare persoană poate să estimeze suma pe care o va primi lunar la pensie.
Formula de calcul a fost explicată în repetate rânduri de către specialiștii Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Prin aplicarea acestei formule, fiecare individ își poate calcula cu precizie veniturile pe care le va primi după ce se va retrage din activitatea profesională.
„În noua lege a pensiilor (Legea nr. 360/2023, art. 85, alin. 7), punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv”, spun autoritățile.
În acest exemplu, să luăm în considerare un pensionar care a avut un salariu brut de 5.000 de lei și o vechime de 30 de ani.
Formula de calcul aplicată va fi următoarea:
0,73648 (Punctajul anual) x 30 (Numărul de ani de vechime) + 0,5 (Punctele de stabilitate) x 5 (Numărul de ani munciți suplimentar peste vechimea de 25 de ani).
Acest calcul va rezulta într-un total de 24,5944 puncte de pensie. Multiplicând acest număr cu valoarea punctului de referință (VPR) de 81 de lei, vom obține o pensie de 1992 de lei. Astfel, el va primi o pensie mărită cu 500 de lei.
Pentru a determina numărul total de puncte obținute în sistemul public de pensii, se adaugă punctajele anuale ale unei persoane asigurate și numărul de puncte de stabilitate. Punctajul anual al asiguratului se calculează prin împărțirea sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic la 12.
Pentru a acorda punctele de stabilitate, se respectă următoarele criterii:
Există și perioade asimilate vechimii, cum ar fi:
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…