Sari la conținut

Cât trebuie să stăm la soare ca să ne luăm doza de vitamina D extrem de importantă pentru sistemul imunitar

Din cuprinsul articolului

Doza de vitamina D. Vitamina D este extrem de importantă pentru menținerea sănătății întregului organism și este produsă de corp atunci când ne expunem la soare.

Recent, cercetătorii din Dublin au descoperit că vitamina D ajută chiar și la prevenire infecției cu noul coronavirus. Pentru că suntem nevoiți să stăm izolați în casă, medicul pediatru Mihai Craiu a precizat că ne putem lua doza optimă de vitamina D și dacă stăm la fereastră sau pe balcon. E nevoie doar de câteva minute, potrivit expertului.

Doza de vitamina D

”Între 5 si 30 de minute.

De 2 ori pe săptămână.

Atâta vreme trebuie să stea un copil normal la soare (posibil și în fața geamului DESCHIS) pentru a produce, in piele, din 7 dehidro-colesterol suficientă vitamină D. Este un fapt cunoscut si dovedit

Nu trebuie să stea la soare cu tot corpul ci este suficient să fie exspuse fața, gâtul și membrele superioare – ca atunci când purtăm un tricou cu mânecă scurtă.

În cât timp apare scăderea nivelelor vitaminei D în sânge (respectiv a formei de transport 25OH VitaminaD) in cazul lipsei de aport?

În mai multe luni. Durata de înjumătătire serică a nivelelor de 25OH VitD este de circa 2 săptămâni.

Cu alte cuvinte, daca nu stăm deloc la soare și nu primim DELOC vitamina D3 pe cale orală (din dietă sau suplimente), vom avea suficientă vitamina D în corpul nostru (dacă suntem sănătoși și nu avem probleme grave renale sau hepatice) cel puțin 1-2 luni.

MESAJ DE LUAT ACASĂ – respectarea izolării la domiciliu NU PRODUCE deficit de vitamină D.

Expunerea de 2 ori pe săptămână, pe o durată scurtă (până la 30 minute), a feței, gâtului și brațelor, la soare, produce suficientă vitamina D in piele. Chiar dacă stăm la balcon,” a scris dr. Craiu pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii. 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel