Din cuprinsul articolului
Cât trebuie să ai colesterolul în funcție de vârstă. Colesterolul este o substanță grasă care este produsă de ficat. Corpul produce tot colesterolul de care are nevoie pentru a funcționa. Cu toate acestea, colesterolul se găsește și în unele alimente.
Nivelurile de colesterol total recomandate sunt sub 200 de miligrame pe decilitru (0,1 L) (mg/dL) pentru adulți și sub 170 mg/dL pentru copii. În general, femeile au nevoie de mai mult colesterol HDL (bun) decât bărbații.
Asociația Americană a Inimii (AHA) recomandă ca adulții să li se verifice colesterolul la fiecare 4-6 ani, începând cu vârsta de 20 de ani. Acesta este momentul în care nivelul colesterolului poate începe să crească. Conform ghidurilor de management al colesterolului din sânge din 2018 publicate în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie, acestea sunt valorile acceptabile, limită și ridicate pentru adulți. Toate valorile sunt exprimate în mg/dL (miligrame pe decilitru) și se bazează pe măsurători de post:
Mai mulți factori pot influența copiii să aibă colesterolul ridicat:
Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor recomandă ca copiilor să li se verifice colesterolul între 9 și 11 ani și din nou între 17 și 21 de ani. Copiii cu mai mulți factori de risc, cum ar fi diabetul sau obezitatea, pot avea nevoie de controale mai frecvente. Conform Jurnalului Colegiului American de Cardiologie, următoarele sunt nivelurile de colesterol recomandate pentru copii, toate valorile în mg/dL:
Bun – Colesterol total – 170 sau mai puțin; HDL colesterol – peste 45; LDL – mai puțin de 110; Trigliceride – mai puțin de 75 la copiii 0-9, mai puțin de 90 la copiii 10-19
La limită – General – 170–199; HDL – 40-45; LDL – 110–129; Trigliceride – 75-99 la copii 0-9, 90-129 la copiii 10-19
Ridicat – General – 200 sau mai mult; LDL – 130 sau mai mult; Trigliceride – 100 sau mai mult la copiii 0-9, 130 sau mai mult la copiii 10-19
Scăzut – HDL – Mai puțin
Unele modificări ale stilului de viață sunt relativ eficiente în a vă ajuta să vă reduceți nivelul colesterolului. De asemenea, sunt destul de ușoare și pot fi făcute la orice vârstă. Iată câteva modificări ale stilului de viață care pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol:
Când să mergi la medic?
Simptomele colesterolului ridicat sunt puține și îndepărtate. Simptomele de urgență, cum ar fi un accident vascular cerebral sau un atac de cord, pot fi singurul indicator al daunelor cauzate de colesterolul ridicat. Aceasta înseamnă că monitorizarea regulată de către un medic este esențială.
Majoritatea oamenilor ar trebui să-și verifice colesterolul cu un test de sânge la fiecare 4-6 ani. Cu toate acestea, medicul dumneavoastră vă poate recomanda screening-uri mai frecvente dacă oricare dintre următorii factori de risc vă poate afecta:
Recomandări: Colesterolul este o substanță grasă, ceară, care este creată de ficat. Este esențială pentru funcțiile corpului. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de colesterol pot crește riscul de a dezvolta anumite afecțiuni nesănătoase.
Persoanele cu vârsta de 19 ani și mai tineri ar trebui să aibă un colesterol total de 170 mg/dl sau mai puțin, în timp ce adulții ar trebui să vizeze 200 mg/dl sau mai puțin. Discutați cu un medic specialist dacă aveți nevoie de ajutor pentru a reduce nivelul colesterolului. Ele vă pot ajuta să dezvoltați un plan de tratament potrivit pentru tine, potrivit healthline.com.
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…