Din cuprinsul articolului
Speranța de viață a persoanelor diagnosticate cu demență în boala Alzheimer este variabilă și depinde de caracteristicile individuale ale fiecărui pacient, în prezent neexistând o terapie care să vindece această maladie.
Boala Alzheimer este o tulburare neurologică progresivă care se dezvoltă de regulă lent și se agravează treptat în decursul mai multor ani, implicând atrofierea creierului. În cele din urmă, această boală se extinde în majoritatea zonelor cerebrale având un impact negativ asupra memoriei, gândirii, capacității de a lua decizii și de a rezolva probleme, limbajului, personalității, și mobilității.
Potrivit specialiştilor, speranţa de viaţă a unui pacient cu boala Alzjeimer este de 3 până la 12 ani, majoritatea studiilor indicând o medie între 8 și 10 ani. Însă prognosticul trebuie evaluat individual pentru fiecare pacient, iar intervalul menționat reflectă date medii obținute din studii pe anumite populații.
Dintre caracteristicile care nu pot fi modificate și care influențează speranța de viață a pacienților, vârsta înaintată și sexul masculin au cel mai mare impact asupra longevității unui pacient cu boala Alzheimer. Riscul de mortalitate este mai mare în următoarele circumstanțe:
De asemenea, hipertensiunea arterială și diabetul zaharat, dacă nu sunt controlate adecvat, pot afecta durata de viață a unui pacient cu boala Alzheimer.
Acest lucru subliniază importanța controlului factorilor de risc vasculari și a menținerii unui stil de viață sănătos, care să includă o alimentație echilibrată, activitate fizică regulată și renunțarea la fumat.
Chiar dacă este mai puțin cunoscută, există o fază pre-simptomatică a bolii Alzheimer, care precede debutul manifestării simptomelor cu 15-25 de ani. Atunci când începe să se manifeste, se manifestă cel mai adesea printr-o pierdere progresivă a capacității de a forma noi amintiri. Pacienții încep să uite evenimente, conversații sau numele persoanelor din jur.
Ulterior apar dificultăți în exprimare, repetarea unor conversații anterioare, momente de dezorientare în timp și spațiu, probleme în planificarea activităților sau în gestionarea banilor. Adesea, apar schimbări de comportament și dispoziție, cum ar fi apatia, retragerea socială, iritabilitatea sau depresia.
Pacienții se confruntă cu probleme de somn, inclusiv insomnie, fragmentarea somnului și, ulterior, inversarea ritmului de veghe și somn. În unele situații, pot apărea agresivitate, agitație sau fenomene psihotice, precum halucinațiile vizuale.
Experiența fiecărui pacient cu tulburare cognitivă în boală Alzheimer este diferită, iar impactul asupra calității vieții depinde de stadiul afecțiunii. În stadiile incipiente, se pot observa dificultăți legate de îndeplinirea activităților complexe, conștientizarea dificultății în finalizarea sarcinilor care, anterior, erau ușor de realizat sau confruntarea cu și acceptarea diagnosticului, potrivit bzi.ro.
Pe măsură ce boală avansează şi se accentuează tulburările de memorie, atenție, capacitate de luare a deciziilor, orientare și comportament, pacienții devin dependenți de cei din jur pentru activități de bază, cum ar fi alimentația, îmbrăcarea, igiena personală și deplasarea.
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…