Sari la conținut

Cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paşte? Un expert dă verdictul

Sursă foto: Penny

Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paşte, fiind unul dintre puţinele elemente comune în toate regiunile ţării.

Cu toate acestea, consumul excesiv al acestora poate fi periculos pentru sănătate, la fel ca şi depăşirea datei valabilităţii lor. De aceea, este important de ştiut că ouăle fierte au un termen de valabilitate mult mai scurt decât cele crude şi pot fi consumate fără riscuri doar în acest interval.

În timpul fierberii, stratul protector al oului se subtiaza, permitand bacteriilor sa patrunda mai usor prin coaja si sa ajunga in partea comestibila a acestuia. Atat nutrionistii, cat si medicii veterinari recomanda sa nu consumati oua fierte la cateva zile dupa fierbere, mai ales daca acestea nu au fost pastrate in frigider.

„Sunt stupefiat că le da 10-12 zile termen de valabilitate”

vopsea naturala de ouă
Sursă foto: Arhivă Doctorul Zilei

“Teoretic, trebuie consumate proaspete, cât mai proaspete. De aceea eu sunt surprins de ouăle vopsite care se vând în comerţ. Eu nu am găsit în legislaţie vreun capitol despre ouăle fierte. Sunt stupefiat că le da 10-12 zile termen de valabilitate, eu nu am văzut de astea.

Recomandarea la ou fiert e să se consume proaspăt, în primele 6 ore după fierbere. Nu e diferenţă dacă e ou de magazin sau de la o găină casă atunci când îl fierbem să îl înroşim”, explică medicul veterinar Nicolae Dumuţa.

Totuşi, ouăle fierte, de obicei în Joia Mare, sunt consumate câteva zile după aceea, cel puţin patru. Cei mai permisivi nutriţionişti permit consumarea lor până în a cincea zi după fierbere, dacă sunt păstrate la rece, în frigider.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel