Sari la conținut

Cât timp rezistă coronavirusul pe ambalaje, sticle de plastic, bani sau clanța ușii?

Cât timp rezistă coronavirusul pe ambalaje. Noul coronavirus care prvoacă COVID-19 se transmite, în principal, de la o persoană la alta. Când cineva infectat strănută sau tușește împroașcă în aer picături de salivă împreunăcu virusul. O persoană sănătoasă poate respira sau înghiți acele picături.

De asemenea, virusul mai poate fi transmis de pe suprafețe sau obiecte care au virusul pe ele. Dacă le atingi și apoi îți atingi fața, virusul intră în organism.

Coronavirusul SARS-CoV-2 poate rezista pe suprafețe de la câteva ore, la câteva zile, în funcție de materialul din care e confecționată suprafața respectivă, potrivit webmd.com. 

Cât timp rezistă coronavirusul pe ambalaje

Pe metal (bijuterii, clanțe de uși, tacâmuri) rezistă până la 5 zile.

Pe lemn (mobilă, podele) rezistă 4 zile.

Pe materiale plastice (ambalaje, containere, sticle, scaune din mijloacele de transport în comun, butoane de lift) rezistă 2-3 zile.

Pe oțel inoxidabil (frigider, vase de gătit, chiuvetă) rezistă 2-3 zile.

Pe carton (cutii de transport) rezistă 24 de ore.
Pe cupru (monede) rezistă 4 ore.

Pe aluminiu (cutii de suc, conserve) rezistă 2-8 ore.

Pe sticlă (pahare, sticle, vitrine, ferestre) rezistă 5 zile.

Pe suprafețe din ceramică (farfurii, căni) rezistă 5 zile.

Pe hârtie poate rezista de la câteva ore până la 5 zile.

Alimentele și apa nu au dovedit că ar transmite coronavirusul, cu toate acestea, e indicat să spălați bine cu apă și un burete fructele și legumele înainte de a le consuma.

Pentru a evita contaminarea, curăță și dezinfectează frecvent suprafețele cu care intri în contact.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel