Din cuprinsul articolului
Sărbătorile vin întotdeauna cu un surplus de mâncăruri pe care adesea gospodinele le depozitează în frigider. Specialiștii trag un semnal de alarmă cu privire la timpul de păstrare a alimentelor în această perioadă.
Resturile pot fi păstrate timp de 3 până la 4 zile la frigider. După aceea, riscul de intoxicație alimentară crește. Dacă nu credeți că veți putea mânca resturile în patru zile, congelați-le imediat. Resturile congelate vor rămâne în siguranță mult timp. Dar, de obicei, au un gust mai bun dacă sunt consumate în decurs de 3 până la 4 luni.
După 3 până la 4 zile, germenii, numiți și bacterii, pot începe să crească în resturile refrigerate. Această creștere crește riscul de intoxicație alimentară, numită și boală alimentară. Bacteriile de obicei nu schimbă gustul, mirosul sau aspectul alimentelor. Deci nu poți spune dacă un aliment este periculos de consumat. Dacă aveți îndoieli cu privire la siguranța unui aliment, cel mai bine este să-l aruncați.
Cel mai bun plan este să puneți resturile în frigider imediat după masă. Mâncarea care se află la o petrecere sau un picnic ar trebui să fie răcită după două ore la temperatura obișnuită a camerei. Dacă este peste 90 de grade Fahrenheit (32 de grade Celsius) sau mai mult, mâncarea nu ar trebui să stea afară mai mult de o oră, potrivit Mayo Clinic.
Cheia pentru siguranța alimentelor este să păstrați alimentele calde calde și cele reci la rece. Scopul tău este să scazi timpul în care alimentele se află în „zona de pericol”. Asta înseamnă între 40 de grade Fahrenheit și 140 de grade Fahrenheit (4 grade Celsius și 60 de grade Celsius). Acesta este intervalul de temperatură în care bacteriile se pot înmulți rapid.
Păstrați alimentele fierbinți peste 140 de grade Fahrenheit (60 de grade Celsius) într-o tavă de încălzit sau într-o oală de gătit lentă în timp ce stați afară. Alimentele reci perisabile, cum ar fi salata de pui sau sandvișurile cu carne rece, pot fi puse în mâncăruri de servire în boluri cu gheață.
Salata de boeuf nu se pune niciodată neacoperită în frigider şi nu se păstrează mai mult de 48 de ore de la preparare.
Primul semn că maioneza nu mai este bună de mâncat este atunci când formează o crustă. S
alata de boeuf este o veritabilă „bombă calorică” şi pune la grea încercare sistemul digestiv, de aceea trebuie consumată cu moderaţie.
Aloysa Hourigan, șefa Biroului Australian de Nutriție, avertizează că temperatura ideală din frigider este de 6-8 grade Celsius.
Totuși, produsele din ouă, pui, porc sau lactate au grade diferite de alterare. Astfel, trebuie să respectăm anumite reguli de conservare.
Pentru maioneză făcută în casă, de obicei folosită în salata de boeuf, nu este recomandat să fie consumată la mai mult de două zile de la preparare.
Friptura de porc
Puteți să țineți friptura gătită pentru masa de Paște cel mult 48 de ore în frigider. Friptura de porc este unul din alimentele care prezintă un risc ridicat de alterare, spune Hourigan.
Puiul
Nu păstrați mai mult de 48 de ore carnea gătită de pui. Carnea de pui este ca un magnet pentru salmonella și campyllobacter, responsabile cu diareea, durerile de cap și starea de vomă!
Sarmale
Nici sarmalele, un alt preparat nelipsit de pe masa de Paște, nu vor rezista dacă nu sunt puse în frigider. După mai mult de cinci zile, carnea va prinde un gust ușor acru, semn că nu mai pot fi puse pe masă.
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…
Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…