Sari la conținut

Cât te îngrași după ce te lași de fumat? Renunțarea la viciu poate veni cu kilograme în plus, dar cu o mulțime de beneficii pentru sănătate

Cât te îngrași după ce te lași de fumat? Această frică îi face pe mulți fumători să ezite să renunțe la acest viciu devastator pentru sănătate.  Specialiștii spun că cei care renuță la fumat câștigă în medie 6 kilograme și jumătate, dar riscul la care este supus organismul cu aceste kilograme în plus este incomparabil mai mic față de cel indus de fumat.

Dacă întrerupi relația cu țigara, poți pica în păcatul refugiului în mâncare. Mulți înlocuiesc gestul fumatului cu cel al ronțăitului. Simți nevoia să bagi ceva în gură și atunci recurgi la covrigei, biscuiți ciocolată, sticksuri, semințe, bomboane.

Ai grijă la cantități!

”Pofta de mâncare și înlocuirea cu ronțăieli au la bază aceleași mecanisme de răspuns la nevoi atât biologice, cât și psihologice. Pentru a reduce riscul acumulării de kilograme și afectarea sănătății trebuie identificate și gestionate nevoile emoționale din spatele acestor comportamente. Medicul, nutriționistul dar mai ales psihologul ajută la gestionarea corectă a acestor nevoi,” a explicat, pentru smartliving, dr. Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog, specialist tabacolog și coordonator al Programului Naţional Stop Fumat

Ca sa nu fii ispitit, renunță la toate alimentele cu conținut ridicat de zahăr sau grăsimi din casa și nu mai cumpăra altele! Dacă înveți să-ți stăpânești pofta de mâncare, trebuie să înveți să-ți stăpânești și cantitatea din farfurie. Odată ce ai renunțat la țigări, vei simți gustul mâncării și vei fi tentat să mănânci mai mult. Cu siguranță, dulciurile vor deveni mai atractive, așa că ai grijă la cantități.

Dar și la porții, pune mai puțin în farfurie decât de obicei, evită pâinea și grăsimile și nu vei pune pe tine prea mult. Fructele și vegetalele ar fi bine sa facă parte din meniul zilnic. Nu renunța la cele 3 mese zilnice, vei evita senzația de înfometare și riscul de a acumula grăsime.

Plan după renunțarea la fumat

Potrivit medicului Florin Bălănică, specialist în Medicină Personalizată, Nutriție și Nutrigenomică, după renunțarea la fumat, ar fi de ajutor să urmăm următorul plan:

  • Numărul de mese și compoziția farfuriei,
  • Administrarea de lichide,
  • Activitatea fizică constantă,
  • Înlocuirea fumatului, pentru început, cu bomboane fără zahăr, gumă sau chiar plasturi,
  • Jurnal pentru identificarea asocierii fumatului cu starea sau situația concretă.

De asemenea, medicul a atras atenția că fumatul nu ajută la slăbit, așa cum ar multe persoane tentate să creadă.

”O bună parte a persoanelor cu obezitate fumează, iar acest lucru vi-l spun după o expertiză clinică de peste 20 de ani! Patologiile cronice legate de excesul de grăsime Fat related disease sunt accentuate de obiceiurile nepotrivite, cum ar fi fumatul. Tot în acest timp în care m-am ocupat de reversarea acestor patologii, am înțeles că gustul se educă, iar persoanele obeze și fumătoare au o percepție diferită asupra gustului dulce și al grăsimilor. Aceste persoane percep mult mai slab gustul dulce, de exemplu, iar această concluzie vine în urma studiilor și a observațiilor mele clinice,” a explicat dr. Bălănică, pentru smartliving. 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel