Din cuprinsul articolului
Românii care își pregătesc murăturile pentru iarnă se confruntă cu prețuri mult mai mari în acest an, față de anul trecut. În piețele din București, prețurile la legume precum roșiile, ardeii kapia și gogoșarii au crescut semnificativ. Un kilogram de roșii costă acum între 10 și 12 lei, aproape dublu față de toamna trecută, iar prețurile gogoșarilor și ardeilor au crescut cu 30%.
Pentru castraveți, prețul este deosebit de ridicat, ajungând la 200 de lei pentru 25 de kilograme, față de 100 de lei în 2022, susține un studiu de piață făcut de Antena3. Legume de bază precum ceapa și cartofii au, de asemenea, prețuri mult mai mari, în jur de 5 lei pe kilogram, comparativ cu prețurile mai mici din anii anteriori.
Factorii principali care au contribuit la aceste scumpiri sunt seceta și producțiile mai scăzute.
Producția de cartofi, de exemplu, este cu 40% mai mică decât anul trecut, ceea ce ar putea duce la o creștere de 20% a prețurilor la cartofi. De asemenea, se așteaptă ca și cartofii din import să fie mai scumpi, cu până la 30%.
Alte alimente esențiale, cum ar fi carnea de pui, mălaiul și uleiul, au înregistrat și ele creșteri de preț, cu până la 10% și chiar 20% în unele cazuri, din cauza secetei care a afectat recoltele .
Românii care plănuiau să îşi pregătească varză murată în această perioadă au parte de o veste foarte proastă. Seceta a dus la scumpiri serioase, iar cei vor să cumpere varză pentru murat mai trebuie să ţină cont şi de alte costuri.
Anul acesta a fost unul dificil pentru cultivatorii de varză, iar producția a fost afectată grav de secetă, ceea ce a dus la o scădere a recoltei și la creșterea prețurilor, care ajung la tarabe acum până la 6 lei kilogramul.
Mircea Pascariu, un cultivator, a explicat că seceta a împiedicat irigarea corectă a recoltei, însă chiar și așa, unele dintre verze ajung să cântărească trei kilograme.
În județul Suceava, lipsa apei a dus la pierderea a peste trei tone de varză la hectar. Chiar și cu prețuri ridicate, gospodarii continuă să cumpere varza necesară pentru prepararea sarmalelor de Crăciun, fiind atenți să aleagă legumele potrivite pentru diferite preparate.
Un localnic a menționat că îți poți da seama imediat dacă o varză este bună pentru tocat sau pentru sarmale doar prin atingere.
„Când pui mâna pe varză îţi dai seama dacă e pentru tocat sau pentru sarmale. Dacă pun mâna pe ea ştiu care e. Asta e uşoară, pusă pentru murat, asta la fel, asta e deasă şi grea că e coaptă”, a explicat el potrivit Capital.
Venele varicoase sunt adesea una dintre cele mai frecvente afecțiuni la femei, mai mult decât…
Nu este vorba de stres: semnificația spirituală a căderii părului. Calviția și căderea părului sunt…
Diagnostic crunt pentru un actor celebru. Vestea că un mare actor american are cancer a…
Faza lunii pe 5 noiembrie 2024. Sfaturi importante: Pe 5 noiembrie 2024, Luna crește, a…
Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…
Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…