Din cuprinsul articolului
Cură pelin. Pelinul este una dintre plantele ce sunt la îndemâna noastră, însă puțini din noi știu să o folosească în mod corect pentru proprietățile sale tămăduitoare. Pelinul este o plantă extrem de populară în România, fiind prezent nu doar în medicina rurală, tradițională, ci și în cea modernă, fiind o plantă extrem de recomandată de medicii fitoterapeuți și nu numai.
Indicat în afecţiunile hepatice şi diabetice, datorită calităţilor sale depurative, pelinul se bucură de aprecieri când vine vorba de edeme renale până la gastrite. Iar calităţile sale terapeutice îl recomandă inclusiv pentru creşterea rezistenţei organismului împotriva bolilor virale. Are însă şi contraindicaţii, aşa că ar trebui să-l folosim doar în cunoştinţă de cauză.
În plus, pelinul întăreşte imunitatea organismului şi tocmai de aceea este recomandat și în tratamentul pneumoniei şi gripei sau a altor infecții respiratorii.
Pelinul are foarte multe proprietăți, trebuie doar să știm cum să folosim această plantă minunată. Pelinul este folosit îndeosebi pentru purificarea organismului nostru. Așadar, pelinul tratează diverse afecțiuni ale tractului gastro-intestinal, ale vezicii, ale rinichilor, probleme ginecologice, dermatite, etc. Se pot face astfel spălături vaginale cu pelin, spălături ale tractului urinar, de asemenea, se pot pune câte 10 picături de ceai de pelin în fiecare nară atunci când sunteți foarte răciți.
Pelinul este un dezinfectant minunat și se folosește mai ales pentru arsuri de orice tip. Opărelile cu lichide fierbinți, arsurile, chiar și plăgile pot fi tratate cu ceai de pelin. Acesta curăță și usucă rana. Afecțiuni ale ficatului și rinichilor de asemenea se tratează cu ajutorul pelinului.
La nivel intern, enumerăm afecțiunile ficatului, pancreasului, bilei, care se tratează cu infuzie de ceai de pelin consumată vreme de 21 de zile, câte 50 ml de trei ori pe zi. De asemenea, hepatita de natură infecțioasă se tratează cu ceai de pelin sau cu vin de pelin. Răcelile sunt foarte ușor tratate cu ajutorul ceaiului de pelin, care alungă cu succes și tusea supărătoare. De asemenea, se știe că pelinul mai are și proprietăți antitumorale, fiind folosit adesea în tratarea cancerului de esofag.
La nivel extern, pelinul tratează o serie de afecțiuni printre care enumerăm și insomniile și migrenele, tratate foarte ușor cu ajutorul decoctului de pelin în care înmuiem un prosop și înfășurăm capul. De asemenea, rănile, tăieturile, traumele pielii, arsurile, plăgile, toate pot fi tratate cu ajutorul infuziei de pelin și a pansamentelor cu pelin proaspăt, pisat. Băile locale pe timp de vară și nu numai cu ceai de pelin tratează și transpirația abundentă, în vreme ce varicele se tratează și ele cu frunze proaspete de pelin, pisate și mixate amestecate cu lapte prins și puse sub formă de pansament pe zona afectată.
Cea mai la îndemână de preparat este infuzia de pelin. „Avem nevoie de una-două linguriţe de frunze uscate, la o cană de apă clocotită. Se recomandă consumul a două ceaiuri pe zi, înainte de mese, pentru stimularea poftei de mâncare sau după mese, pentru alte afecţiuni din rândul celor amintite”, spune fitoterapeutul Elena Badea, pentru Adevărul.
Capsulele de pelin: sunt foarte eficiente, deoarece păstrează intacte proprietățile curative ale plantei, iar pe de altă parte evităm gustul neplăcut al acesteia. Sunt foarte recomandate în tratamentul afecțiunilor ficatului sau bilei: câte 2 capsule de 2 ori pe zi. În caz de ascită se vor lua 4 capsule de pelin cu o cană de ceai de rădăcină de dud în fiecare dimineață.
Tinctura de pelin: este ideală împotriva paraziților intestinali de toate felurile și pentru tratarea gastritei hipoacide. Se iau dimineața, pe stomacul gol, câte zece picături dizolvate în apă, țineți cont și de recomandarea unui medic. De asemenea, tinctura de pelin este ideală în curele de slăbire.
Sucul de pelin se obține foarte simplu din frunze și flori, care se dau prin mașina de tocat carne și astfel se obține un suc deosebit de amar, dar sănătos. De asemenea, se pot da printr-un blender frunzele proaspete împreună cu un litru de apă plată, se strecoară și apoi se bea. Se poate îndulci cu puțină miere. Sucul de pelin se bea pentru tratarea unor afecțiuni ale ficatului, a crampelor, a astmului bronșic și a durerilor de cap, dar și pentru tratarea pietrelor la rinichi, a insomniei și pentru tamponarea unor răni. Afecțiunile ginecologice, dar și cele cronice sau toxice ale ficatului se tratează cu suc de pelin.
Ceaiul de pelin se folosește sub formă de comprese și spălături.
Siropul de pelin se folosește pentru tratarea problemelor aparatului digestiv și pentru eliminarea toxinelor și se obține din 15 linguri de frunze proaspete tocate peste care se adaugă miere, suficient cât să umple un borcan. Acest sirop are și proprietatea de a stimula pofta de mâncare la copii.
Uleiul de pelin se folosește în tratarea diverselor probleme dermatologice.
Vinul de pelin este un alt produs cu efecte extraordinare pentru sănătate. Avem nevoie de cca 30 g vârfuri înflorite care se pun la macerat într-un litru de vin alb. Se consumă ca aperitiv şi tonic, câte un păhărel înainte de mese sau ca digestiv, după mese.
Pelinul este o plantă toxică în cantități mari, așadar trebuie să fie folosită cu atenție. Preparatele de pelin folosite în mod abuziv pot duce la intoxicarea organismului și pot apărea astfel halucinații, spasme musculare, etc.
Fitoterapeutul avertizează că, din cauza toxicitătii tuioninei, pelinul trebuie administrat cu prudenţă. „Curele cu produse din pelin nu trebuie să depăşească 8 zile. În doze mari, pelinul este toxic, din cauza uleiului volatil şi prezintă, în primă fază, o acţiune psihoexcitantă, convulsivă, narcotică, urmată de tremor, convulsii epileptiforme, stupoare şi inconştienţă. De asemenea, preparatele din pelin nu se administrează femeilor gravide şi celor care alăptează şi nici bolnavilor de ulcer”, a explicat pentru Adevărul, fitoterapeutul Elena Badea.
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…