Sari la conținut

Cât poți să trăiești cu demență? Rata de suraviețuire în funcție vârstă și tipul de demență

dementa
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Evitarea dementei

Cât poți să trăiești cu demență? De fiecare dată când cineva este diagnosticat cu demență, apar întrebări cu privire la supraviețuirea sa și cât de mult timp mai are de trăit.

Deși este o întrebare dificilă pentru profesioniștii din domeniul sănătății, un studiu recent condus de Chiara C. Brück, Centrul Medical Universitar Erasmus MC oferă estimări cu privire la speranța de viață după ce a fost diagnosticat cu demență.

Cât poți să trăiești după ce ai fost diagnosticat cu demență

Studiul publicat în BMJ a analizat 261 de studii care au implicat peste 5,5 milioane de persoane cu demență. Cercetătorii au observat că vârsta pacientului are un rol semnificativ în speranța de viață a acestora după ce a fost diagnosticat cu demență.

  • S-a observat că atunci când femeile la vârsta de 60 de ani au fost diagnosticate cu demență, aveau o medie de 8,9 ani, în timp ce cele diagnosticate la 85 de ani se așteptau să trăiască aproximativ 4,5 ani.
  • Bărbații au prezentat timpi de supraviețuire mai scurti în general, variind de la 5,7 ani când au fost diagnosticați la 65 de ani până la 2,2 ani la 85 de ani.

Speranța de viață a demenței și factorul de vârstă:

S-a observat că demența la o vârstă mai fragedă reduce mai mult durata de viață a persoanei afectate. Studiul a observat că atunci când a fost diagnosticat cu demență la vârsta de 65 de ani, cei 13 ani de viață ai unei persoane au fost tăiați.

Dar când a fost diagnosticat la vârsta de 85 de ani, speranța de viață a fost redusă cu doar doi ani.

Tipul de demență și speranța de viață

Tipul de demență cu care este afectat decide și speranța de viață a persoanei. Studiul a observat că persoanele afectate de boala Alzheimer au trăit cu 1,4 ani mai mult decât alții care sunt afectați de alte forme de demență, cum ar fi demența vasculară sau demența cu corp Lewy.

„Aproximativ o treime din speranța de viață rămasă a fost trăită în casele de bătrâni, mai mult de jumătate dintre oameni s-au mutat într-un azil de bătrâni în termen de cinci ani de la diagnosticarea demenței.

Prognosticul după un diagnostic de demență depinde în mare măsură de caracteristicile personale și clinice, oferind potențial pentru informații individualizate de prognostic și planificare a îngrijirii”, potrivit studiului.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel