Sari la conținut

Cât poate crește glicemia din cauza stresului

Glicemie crescută pe fond de stres, un fenomen tot mai întâlnit în rândul persoanelor diabetice. Stresul emoțional este mai greu de detectat și, prin urmare, mai greu de gestionat. Sentimente precum frica, anxietatea, furia și excitarea determină organismul să elibereze hormoni de stres în fluxul sanguin.

Când corpul este stresat, glandele suprarenale se măresc și produc doi hormoni: epinefrina și norepinefrina. În timp ce rolul principal al noradrenalinei este de a preveni scăderea tensiunii arteriale, epinefrina este o substanță importantă care reglează nivelul de glucoză din sânge.

Creșterea nivelului de zahăr din sânge este importantă în situații stresante, deoarece organismul se pregătește pentru mult stres. Acest fapt este susținut de eliberarea adrenalinei, care, în combinație cu hipertensiunea arterială, asigură furnizarea de oxigen și glucoză în tot corpul.

Hiperglicemia în timpul stresului este un eveniment frecvent întâlnit la pacienții internați în spital. Este definită ca un nivel al glucozei din sânge peste 180 mg/dl la pacienții fără diabet preexistent. Hiperglicemia indusă de stres (SIH) apare din cauza unei boli care duce la rezistența la insulină și la scăderea secreției de insulină.

Cum să identifici rapid acest fenomen

Pentru a identifica dacă nivelul de glicemie este afectat din cauza stresului trebuie să efectuezi 3 pași. Întâi de toate analizează-ți nivelul de stres pe o scală de la 1 la 10, unde 1 este cel mai scăzut și 10 este cel mai mare. Notează-ți nivelul de stres împreună cu situația și sentimentele. Ulterior, trebuie să testezi glicemia și să înregistrezi rezultatul. După o săptămână sau două, revizuiește rezultatele pentru a vedea dacă există o conexiune între nivelul de stres și nivelul zahărului din sânge.

Cercetătorii au efectuat un studiu în rândul persoanelor cu diabet de tip 2 și depresie în același timp și au descoperit că aceste boli sunt interconectate. Autorii au descoperit o relație clară între nivelurile de cortizol al hormonului stresului și glucoză la acești pacienți.

La oamenii sănătoși, nivelurile de cortizol fluctuează în mod natural pe parcursul zilei, crescând dimineața și scăzând noaptea. Pe când, la participanții cu diabet de tip 2 și depresie, nivelurile de cortizol au fost plate pe tot parcursul zilei, pe fondul nivelurilor ridicate de glucoză.

O problemă a diabeticilor

Asocierea cortizolului cu nivelurile de glucoză a fost observată numai la persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Cercetările anterioare au arătat că stresul și depresia sunt cele două cauze principale ale unui indice mai plat de cortizol. Ceea ce face mai dificil controlul nivelului de zahăr din sânge. Motiv pentru care este atât de important ca persoanele cu diabet de tip 2 să evite stresul.

De asemenea, este indicat să respecți un meniu pentru a evita creșterea nivelului de glicemie. Unii oameni tind să mănânce mai mult în perioadele stresante, calmându-se cu mâncare, în timp ce alții încetează să mănânce cu totul. Ambele situații pot fi dăunătoare sănătății. Mâncarea excesivă duce la o creștere a zahărului, malnutriția duce la o scădere bruscă.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel