Din cuprinsul articolului
Intoleranța la anumite medicamente poate da efecte serioase. Aspirina (acidul acetilsalicilic) este folosită în tratarea unei game largi de afecțiuni, incluzând durerile musculare, durerile articulare, febra, răceala, durerile de cap și în prevenția bolilor de inimă.
În același timp, doctorul Richard Feynman, expert în microbiologie și toxicologie, afirmă că: “utilizarea aspirinei poate cauza mai multe boli sau chiar moartea pentru unele persoane”
Un studiu despre intoleranța la aspirina, efectuat în anul 2000 de către un grup de cercetători danezi, relevă faptul că multe dintre persoanele care au intoleranță la aspirină, sunt sensibile și la anumite alimente, substanțe inhalate sau aplicate pe piele, care conțin salicilați naturali.
Salicilații sunt un grup de substanțe derivate din acidul salicilic, care se găsesc în mod natural în anumite alimente, dar care se găsesc în mod sintetic în compoziția anumitor produse precum pasta de dinți, cosmetice, detergenți sau în conservanții anumitor produse alimentare.
Efectele adverse la salicilați au fost notate încă din 1901, când Doctorul J. Dixton Man, având probleme cu stomacul, a decis să testeze cidrul de mere pe care îl consuma frecvent. Astfel a descoperit că cidrul de mere conține un nivel ridicat de salicilați, explicând astfel cauza problemelor sale cu stomacul.
Persoanele intolerante la salicitați pot experimenta simptome neplăcute atunci când nivelul de salicilați din corp atinge un anumit punct. Punctul în care nivelul de salicilați declanșează probleme, variază de la o persoană la alta, însă în momentul în care nivelul de salicilați scade, dispar și simptomele.
Nivelul de toleranță diferă de la o persoană la alta, astfel încât, în timp ce unele persoane pot tolera cantități mici de salicilați, altele pot avea reacții adverse doar la contactul cu aceștia, fie ingerând, inhalând sau doar la contactul cu pielea.
Ca simptome pot apărea:
Medicii recomandă ca persoanele care sunt intolerante la aspirină sau care au sensibilitate la salicilați și experimentează simptome neplăcute, să evite alimentele/substanțele care au un conținut ridicat de salicilați.
Potrivit autoarei Sharla Race ( The Salicylate Handbook ), alimentelor le-au fost alocate un scor individual, în funcție de nivelul de salicilați. Categoriile sunt punctate de la 0 la 7, după cum urmează:
A se evita aditivii ascunși, alimentele procesate tip biscuiț, prăjituri, mezeluri).
Pe lângă aceste alimente, salicilatii mai pot fi găsiți și în produse cosmetice, parfumuri, detergenți, lumânări, spray de cameră, pesticide (amyl salicilați, benzaldehyde, benzyle benzonat s.a ).
Potrivit autoarei Sharla Race ( The Salicylate Handbook ), un studiu efectuat in 1989 (by Williams ) relevă teoria conform căreia, anumite chimicale industriale induc intoleranța la salicilați datorită proprietăților lor asemănătoare cu aspirina.
Cauza intoleranței la salicilati nu este cunoscută. Intoleranta la saliciliati nu este o alergie ci incapacitatea organismului de a procesa salicilații. Aceștia se acumulează în organism, iar în momentul în care ating un anumit nivel de toxicitate, declanșează simptomele.
Tratamentul constă în reducerea/eliminarea salicilaților ingerați, inhalați sau aplicați pe piele.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…