Recentele afirmații ale șefului ANPC privind carnea de pui din România, cu referire la culoarea care ar putea proveni din coloranţi puşi în mâncare au dus la intensificarea controalelor în fermele de profil și-n abatoare.
În prezent, responsabilii sanitari-veterinari dau asigurări că produsele din carne de pui, puse în vânzare în magazine, sunt sigure.
Directorul executiv adjunct al Direcției Sanitar Veterinare Mureș, Lucian Goga, a precizat pentru Radio România Târgu Mureș că rolul instituției este de a garanta că alimentele nu periclitează starea de sănătate a populației, iar pe lanțul de producție se fac numeroase verificări.
„Inspectorii verifică calitatea furajului, creșterea, condițiile de bunăstare ale puilor pentru carne, până la abatorizare, inclusiv examen ante-mortem, examen în timpul sacrificării, examenul carcasei după sacrificare, iar în singurul abator păsări pe care îl are județul Mureș, noi avem doi medici veterinari prezenți pe toată perioada de lucru.
Există coloranți care pot fi legal administrați în hrana păsărilor. Asta nu înseamnă că fermierul adaugă vopsele sau face ce îl taie capul. Există medici veternari, de liberă practică, împuterniciți, cu care fermele de creștere a puilor au contract. Există registre de consultații și tratamente în care orice tratament medicamentos este evidențiat, la fel orice vaccinare”, a precizat Lucian Goga.
La rândul său, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că nu crede că fermierii români colorează carnea de pui. El a afirmat că o mare parte din producție merge la export, iar Franța importă cel mai mult din România carne de pui.