Din cuprinsul articolului
Zborul cu avionul pentru femeile însărcinate. Sezonul concediilor de vară a debutat în forță, la fel și numeroasele întrebări pe care le pot avea gravidele care doresc să se bucure de o binemeritată vacanță.
Dacă destinația concediului este în afara țării, cu siguranță ai câteva temeri sau întrebări privind zborul cu avionul, la care ți-ai dori să primești un răspuns avizat.
Ne ajută cu informații concrete în acest sens dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.
Când sarcina decurge normal și nu există factori de risc, femeile însărcinate nu trebuie să aibă motive de îngrijorare atunci când zboară cu avionul.
„Gravida nu este o persoană bolnavă! Dacă nu există niciun fel de recomandare la prudență din partea medicului, o sarcină normală nu împiedică viitoarea mămică să călătorească cu avionul. Bucurați-vă de zbor, de vacanță, nu se va întâmpla nimic rău”, spune dr. Vythoulkas.
Totuși, înainte de a pleca în vacanță, este indicat consultul la medicul curant, pentru a ne asigura că totul este în regulă și avem acordul medicului pentru a pleca la drum.
În primul trimestru de sarcină, este posibil ca unele gravide să se confrunte cu grețuri și vărsături care pot transforma călătoria într-una neplăcută, motiv pentru care cel mai indicat moment pentru vacanță și, implicit, zborul cu avionul să fie în următoarele 3-4 luni.
Dar la fel de bine poate să nu existe niciun fel de simptom deranjant și gravida să se bucure din plin de concediu, fără nicio problemă.
În al treilea trimestru ar fi bine să evităm zborurile lungi cu avionul, deoarece există riscul creșterii presiunii sângelui și de naștere prematură, nefiind de dorit ca travaliul să aibă loc în timpul zborului. De altfel, majoritatea companiilor aeriene au restricții sau solicită o adeverință medicală în ceea ce privește zborul cu avionul al gravidelor în al treilea trimestru de sarcină, după 32-36 de săptămâni.
„Există anumite patologii în cazul cărora se recomandă mai multă prudență, cum ar fi de exemplu colul scurtat în care există riscul de naștere prematură, problemele cu circulația sângelui sau diabetul gestațional. În astfel de situații, pacienta trebuie monitorizată mai des și cu atenție, pentru a evita posibilele complicații. Dar subliniez faptul că nu trebuie să luați decizii doar pe baza a ceea ce citiți pe internet, ci să vă ascultați medicul, pentru că el vă cunoaște cel mai bine situația medicală și vă poate oferi cele mai bune recomandări”, a adăugat specialistul.
Atenție și la statul prelungit pe scaun, care poate duce la formarea cheagurilor de sânge în venele profunde ale picioarelor. Dacă totuși ați planificat o vacanță care impune zborul cu avionul pe o distanță lungă, asigurați-vă că vă ridicați și vă plimbați până la toaletă și înapoi la interval de cel mult o oră sau, dacă acest lucru nu este posibil, faceți exerciții de întindere și flexare a picioarelor în timp ce stați pe scaun, pentru a îmbunătăți circulația sângelui.
Rezervați un loc la culoar pentru a avea acces mai ușor la toaletă și pentru a putea să vă mișcați mai ușor. Dacă este posibil, optați pentru locuri cu spațiu suplimentar pentru picioare.
Așadar, zborul cu avionul în timpul sarcinii poate fi sigur și confortabil, cu condiția esențială să ținem cont de recomandările medicului ginecolog.
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…