Majoritatea viitoarelor mămici se tem să folosească medicamente în timpul primelor luni de sarcină, perioadă crucială pentru dezvoltarea bebeluşului.
Însă, conform unui studiu recent, Zofranul folosit pentru tratarea greţurilor şi vărsăturilor nu afectează dezvoltarea fătului.
Cercetarea făcută la Statens Serum Institut, Copenhaga a inclus 608.385 de femei însărcinate din Danemarca. Rezultatele au scos în evidenţă faptul că cele care au folosit medicamentul nu au avut un risc mai mare de avort spontan sau de naşteri premature decât cele care nu l-au luat.
Una dintre cele mai frecvente simptome a unei sarcini sănătoase sunt greţurile de dimineaţă, care în unele cazuri pot cauza deshidratare sau Hypermesis gravidarum-prezenţa de vărsături persistente şi severe, în primul trimestru de sarcină. Cel mai folosit medicament prentru tratarea acestor simptome este Zofranul, un medicament creat în 1984 cu scopul de a trata simptomele de greaţă şi vărsături apărute în urma chimioterapiei. Unele dintre cele mai întâlnite efecte adverse sunt durerile de cap şi constipaţia.
Deşi a fost creat în alt scop, în ultimul deceniu tot mai mulţi medici obstreticieni îl prescriu pentru tratarea greţurilor din timpul sarcinii.