Din cuprinsul articolului
Laptele vegetal este o alternativă preferată de multe persoane care adoptă o dietă vegană. Acesta se obține prin procesarea anumitor plante și nuci. Cât de sănătos este acesta pentru sănătate și cu ce este diferit față de laptele obișnuit?
Laptele obișnuit conține o multitudine de vitamine și minerale esențiale pentru organismul nostru, fiind un aliment de bază mai ales în primii ani de viață. Laptele este responsabil pentru consolidarea oaselor și creșterea armonioasă a copiilor.
Spre deosebire de laptele obișnuit, laptele vegetal nu este atât de complex. De fapt, din punct de vedere nutrițional, laptele vegetal nu oferă multe beneficii organismului. Iată ce trebuie să știi despre acesta și de ce nu este un înlocuitor potrivit pentru laptele clasic.
Laptele vegetal nu este la fel de hrănitor
Mihaela Bilic, nutriționist și expert în boli metabolice, dezvăluie tot ceea ce trebuie să știi despre laptele de origine vegetală și valorile sale nutriționale.
„Laptele vegetal hidratează, dar nu hrănește.
Băuturile vegetale de tip “lapte” de cocos sau de migdale, de orez sau de ovăz sunt de fapt o zeamă fără valoare nutritivă, câteodată îmbogățită cu calciu, și nu pot reprezenta o alternativă la laptele clasic. Înafară de “laptele”de soia, care are un conținut proteic apropiat de al laptelui de vacă, restul băuturilor vegetale nu pot fi considerate hrănitoare, ci cel mult hidratante. In realitate chiar este vorba de o apă albicioasă, obținută prin măcinarea cerealelor/nucilor și care costă dublu decât laptele(12 lei/litru?!?).
Nu poate exista comparație cu laptele clasic în care avem calciu și fosfor în proporții optime, plus vitamina D prezentă în mod natural, care ajută la fixarea lui în oase. Tot în lapte există acizi grași cu rol de protecție împotriva diabetului și obezității, alături de proteine complete și glucide cu efect prebiotic.
Medicii pediatri din Franța și Italia au decis cu fermitate că băuturile vegetale nu sunt adaptate alimentației copiilor. Ele pot fi consumate de către adulți, ca variantă de hidratare în cadrul unei diete diversificate-însă nu în loc de lapte, ci în completare, pe lângă lapte.
Cât despre “laptele” de soia atenție, trebuie consumat cu moderație, conținutul crescut de estrogeni vegetali poate da peste cap echilibrul endocrin atât la copii, cât și la adulți!”, scrie Mihaela Bilic pe o rețea de socializare.