Ierburile si diversele extracte de nutrienti compun de mult asa-numitele suplimente alimentare recomandate in regimul alimentar de zi cu zi pentru a acoperi unele deficiente de vitamine si minerale pe care organismul nu le poate obtine din mancare. Insa, din pacate, nu toate suplimentele alimentare sunt sanatoase, multe avand compusi care pot face mai mult rau decat bine sanatatii omului.
Un studiu efectuat in Canada a vizat 44 de produse tip suplimente alimentare realizate din ierburi. Cercetarea a aratat ca multe sunt alterate in ceea ce priveste compozitia sau prost etichetate, inducand consumatorul in eroare. Spre exemplu, autorii studiului citat de publicatia „Prevention” au descoperit ca echinacea contine anumite ierburi secundare care pot interactiona negativ cu animite medicamente. Totodata, suplimentele de ginkgo biloba pot fi contaminate cu nuci, care au efect laxativ nedorit si pot cauza alergii severe la persoanele ce au intoleranta la astfel de seminte. Mai mult, in SUA, FDA (US Food and Drug Administration) a cerut retragerea de pe piata a unui supliment cu ierburi dupa ce anchetatorii au descopert ca acesta era asociat cu mai multe cazuri de insuficienta hepatica. Un producator de suplimente a ajuns dupa gratii dupa ce a comercializat un produs de slabit care continea substante toxice. Iar enumerarea poate continua, aratand un lucru clar: trebuie sa avem atentie sporita de unde cumparam suplimentele alimentare, ce fel de suplimente ne autoadministram.
Efectele benefice asupra sanatatii ale suplimentelor este de neconstestat, insa modul de preparare in fabrici poate schimba proprietatile acestora si genera efecte secundare periculoase asupra sanatatii umane.
Ce trebuie sa stiti despre suplimentele alimentare si riscurile lor
Ierburile cu proprietati benefice asupra organismului nu dauneaza in esenta, ci produsele secundare folosite de producatori in realizarea suplimentelor care ajung in comert. Spre exemplu, in studiul efecutat in Canada, la Universitatea din Guelph din Ontario, oamenii de stiinta au descoperit ca multe erau contaminate atat cu produse secundare percum orez, grau sau soia, dar si cu toxine precum metale grele sau pesticide.
De aici, sanatatea este expusa riscurilor, cum ar fi cele cardiovasculare, hepatice, renale.
Iata 5 suplimente alimentare pe care consumatorii ar trebui sa le evite, pentru ca au fost asociate cu probleme de sanatate grave, potrivit unei cercetari efectuate de Consumer Reports, care s-a folosit de statisticile organizatiei Natural Medicines Comprehensive Database.
Citeste continuarea pe Lyla.ro
De data aceasta, meteorologii ANM au avut dreptate și, efectiv, de miercuri seara condițiile meteorologice…
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…