Din cuprinsul articolului
Ouăle sunt pe lista celor mai complete și sănătoase alimente. Acestea conțin o multitudine de nutrienți esențiali, proteine și acoperă aproape tot necesarul zilnic al unor substanțe de care organismul are nevoie. Cu toate acestea, anumite persoane susțin că ouăle din comerț nu se ridică la calitatea așteptată. Cât de adevărat este acest lucru, de fapt?
Mihaela Bilic, renumit nutriționist și expert în boli metabolice, dezvăluie care sunt beneficiile complete ale oului de găină și, de asemenea, cât de importantă este alimentația animalelor în această circumstanță.
„Nu mai e nevoie să golim oceanele de somon, ne ajunge și un ou
Toată lumea a auzit despre acizii grași esențiali Omega 3. Și chiar dacă nu știm exact ce sunt, important este că fac bine la sănătate…ba mai mult, au făcut subiectul a 3 premii Nobel.
Deși face parte din familia Omega 3, de acidul cervonic cu siguranță n-a auzit nimeni. Este cel mai elaborat dintre toți acizii grași, iar numele lui are legătură cu creierul, la compoziția căruia participă din belșug. Oamenii de știință l-au botezat DHA, după terminologia greco-engleză: docosa hexanoic acid.
Acidul cervonic are o configurație complicată și funcții speciale în organism, cu atât mai mult cu cât oamenii nu-l pot “fabrica” și trebuie adus din alimentație. DHA există în natură doar în produsele de origine animală și cu precădere în 2 tipuri de produse: ouă și peștii carnivori din mările reci (tip somon). Spre deosebire de găină, care este capabilă să producă în mod direct acid cervonic, somonul se mulțumește să se poziționeze la capătul lanțului trofic și concentrează sub piele DHA-ul provenit de la peștii mai mici pe care îi îngurgitează- somonul mănâncă pești, care pești au mâncat moluște și creveți, iar ele la rândul lor au consumat alge bogate în Omega 3.
Un OU poate conține în medie între 10 și 100 mg de DHA-variație mare în funcție de tipul de mâncare. Găina este capabilă să fabrice DHA plecând de la grăsimile Omega 3 prezente în produsele vegetale pe care le consumă: iarbă și/sau semințe de in, rapiță, soia. Alimentația păsărilor se reflectă în mod direct asupra calității nutriționale a oului: este suficient să introducem 5% semințe de in în meniul găinilor, ca să creștem de 10 ori cantitatea de DHA- de la 10 la 100 mg/ou.
Dacă până acum eram preocupați de modul în care au fost crescute găinile, trebuie să știm că nu există diferențe nutriționale între oul provenit de la o găină crescută în aer liber sau în baterie- calitatea vieții animalului este cea care contează în acest context. Însă pentru noi, consumatorii, ar trebui să conteze enorm cu ce a fost hrănită găina respectivă.
Oul bogat în Omega 3 se dovedește a fi o variantă ieftină și eficientă prin care putem acoperi 2/3 din nevoile zilnice în DHA ale populației. Și asta fără să golim oceanele de pește și să creem probleme ecologice legate de crescătoriile intensive de somon. Poate nu toată lumea își permite să consume frecvent somon, însă buget pentru 2-3 ouă/săptămână sigur găsim- mai ales că în ou avem și proteine de cea mai înaltă calitate. Nu ne mai rămâne decât să convingem producătorii să hrănească găinile adecvat… pentru că degeaba o găină este crescută în aer liber, dacă trăiește pe beton și nu are de unde ciuguli iarbă cu Omega 3”, scrie nutriționistul pe Facebook.
Astrologii nu au vești bune pentru noi, cel puțin în ceea ce privește următoarele zece…
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…