Din cuprinsul articolului
Odată cu apariția variantei Omicron, specialiștii au inițiat studii privitoare la modul in care această tulpină va afecta corpul uman și, de asemenea, ce eficiență au tratamentele anti-COVID și anticorpii dobândiți împotriva noii variante.
Multe voci din lumea medicală susțin că transmiterea rapidă a virusului și formele ușoare de boală provocate ar putea însemna sfârșitul pandemiei, prin imunizarea rapidă a populației.
Cu toate acestea, contagiozitatea crescută ar putea însemna, totodată, și posibilitatea apariției unor mutații mult mai agresive.
Cu atât mai mult, specialiștii au observat încă un motiv de îngrijorare în privința noii variante. Aceasta, se pare, este mai rezistentă în fața vaccinurilor și tratamentelor anti-COVID actuale.
Doza booster, însă, poate oferi protecția necesară pentru a fi complet imun. Schema inițială, de numai două doze, este eficientă numai împotriva variantelor anterioare.
Cât despre protecția dobândită în mod natural, după trecerea prin boală, specialiștii susțin că aceasta nu este deloc eficientă. Persoanele care au fost infectate anterior, cu alte tulpini, nu sunt protejate și în fața variantei Omicron.
Persoanele care au trecut deja prin boală nu sunt protejate în fața Omicron
Specialiștii pun evoluția ascendentă a numărului de cazuri de COVID-19 pe seama tulpinii Omicron, situația fiind similară și în vestul Europei, în contextul în care noua variantă se transmite de patru ori mai repede decât varianta Delta.
Astfel, principalele recomandări sunt folosirea unor măști cu grad ridicat de protecție și vaccinarea anti COVID-19, inclusiv cu doza booster, pentru a asigura eficiența și în fața noii tulpini.
Președintele grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, doctorul Gindrovel Dumitra, a temperat estimările optimiste conform cărora apariția Omicron, care pare să provoace mai puține cazuri grave, ar putea semnala sfârșitul pandemiei.
„În momentul în care ai o circulație a virusului la o valoare foarte ridicată, riscul de apariție a unei alte variante, care nu știm cum va fi, mai blândă sau mai puțin blândă, este foarte mare, deci eu nu aș privi apariția variantei Omicron ca o speranță.
Ea reprezintă în continuare o amenințare și depinde de noi foarte mult modul în care vom reduce numărul de decese. Caracteristica acestei variante Omicron este că, din păcate, persoanele care s-au îmbolnăvit anterior și care sperau să aibă un anumit nivel de protecție, se reîmbolnăvesc cu noua variantă”, a declarat doctorul Gindrovel Dumitra, potrivit RRA.