Din cuprinsul articolului
Oricine poate dezvolta polipi de colon, însă în categoria de risc intră persoanelor cu vârsta peste 45 de ani, care suferă de obezitate, fumează, consumă alimente bogate în grăsimi și cu un conținut scăzut de fibre sau au rude care s-au confruntat cu polipi sau cancer de colon.
Nu există un tratament medicamentos al polipilor, însă majoritatea polipilor pot fi rezecaţi complet şi în siguranţă pe cale endoscopică.
Principala metodă de prevenţie este adoptarea unei diete bogate în fructe, legume, cereale integrale, precum și limitarea consumului de grăsimi și carne roșie. Un aport crescut de vitamina D si calciu se corelează, de asemenea, cu o scădere a riscului de a dezvolta această afecţiune.
Medicii recomandă includerea în dietă a fructelor şi legume lor. Unele dintre cele mai bune alimente pentru protectia impotriva cancerului de colon includ: legumele crucifere cum ar fi broccoli si conopida, legumele cu frunze verzi cum ar fi spanacul, fructe de padure, citrice, ciuperci, morcovi, sfecla, rosii si ardei gras.
De asemenea, este foarte importantă consumarea unor alimente nutritive care ajută la combaterea cancerului: ierburi proaspete si mirodenii cum ar fi turmericul, ghimbirul, busuiocul, patrunjelul sau oregano, infuzii de plante, sucuri verzi proaspete, ceai verde, ceai matcha, praf de cacao, carne de pui si / sau pasari crescute la curte, pesti salbatici precum somonul, macrou, sardinele sau heringul, uleiul de masline, fructele cu coaja lemnoasa, seminte si usturoi.
Majoritatea polipilor nu determină simptome decât atunci când cresc în dimensiuni, iar unele persoane află întâmplător că au polipi în urma unei colonoscopii de rutină.
Polipii mai mari, în general peste 1 cm, pot determina prezența sângelui în scaun (vizibil sau microscopic, evidențiat printr-un test pozitiv de hemoragii oculte), modificări ale tranzitului (constipație sau diaree) sau formei scaunului, anemie atunci când determină pierderi cronice de sânge în tubul digestiv.
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…
Astrologii prezic un sfârșit de an încărcat de oportunități pentru un număr restrâns de privilegiați.…
Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a propus un leac pentru ciocurile din călcâie. După spusele ei, ciocurile…
Din învățămintele rămase de la Părintele Cleopa, descoperim cel mai mare demon pe care noi…
Vești noi pentru seniori. Seniorii cu venituri mai mici de 3.000 de lei ar putea…