Pericolul din alimentele ultraprocesate „pe bază de plante”

Adevărații vinovați sunt de fapt alimentele ultraprocesate „pe bază de plante” în ansamblu, nu înlocuitorii de carne, potrivit specialiștilor. În plus, există un alt avertisment important: alimentele „pe bază de plante” le includ pe cele la care s-ar putea să nu vă așteptați, cum ar fi biscuiții cu ciocolată, pizza congelată și sucuri.

Studiul, publicat la începutul acestei luni în ”The Lancet Regional Health–Europe”, a legat alimentele ultraprocesate pe bază de plante de un risc crescut de boli cardiovasculare și deces. Cu toate acestea, carnea pe bază de plante a reprezentat un segment foarte mic din consumul total de alimente al participanților la studiu.

În plus, studiul nu a fost conceput pentru a identifica exact care alimente au avut cele mai puternice legături cu rezultatele precare privind sănătatea. Cu toate acestea, interpretările confuze arată cât de complexă poate fi cercetarea în domeniul nutriției, afirmă criticii, deoarece definițiile alimentelor folosite de oamenii de știință nu reflectă întotdeauna ceea ce alții ar putea interpreta ca o dietă pe bază de plante.

Ce sunt, de fapt, alimentele ultraprocesate

Alimentele sunt descrise ca ultraprocesate atunci când suferă o transformare industrială, care modifică semnificativ ingredientele originale. Supele instant și prăjiturile din comerț trec de obicei prin mai multe etape de procesare care dezvăluie arhitectura internă a ingredientelor brute. Ele sunt apoi reasamblate într-o formă care acordă prioritate confortului și gustului – adesea cu un amestec de aditivi menționați pentru a îmbunătăți aspectul și durata de valabilitate.

O regulă generală este să „te gândești la un aliment pe care nu l-ai putea pregăti în propria bucătărie”, fie din cauza substanțelor chimice, fie din cauza mașinilor industriale necesare pentru a-l pregăti, spune Evangeline Mantzioris, cercetător și dietetician la Universitatea din Australia de Sud, care nu a fost implicată în studiu.

Citeşte continuarea AICI