Categories: Stil de viaţă

Cât de periculoși pot fi banalii covrigi cu mac, pe care mulți îi mănâncă zilnic. Conțin niveluri alarmante de substanțe nocive

Macul de pe covrigi, pâine sau din plăcinte poate provoca probleme grave de sănătate. Autorităţile franceze au emis o alertă europeană şi susţin că macul alimentar conţine cantităţi considerabile de morfină şi codeină.

Morfină şi codeină. Două opioide extrem de periculoase. Se găsesc, în cantităţi mari, spun specialiştii, în macul alimentar. Medicii francezi au decoperit că pacienţii care au consumat baghete de pâine cu mac aveau niveluri anormale de morfină şi codeină în sânge. Printre cazurile celebre, şi cel al prezentatoarei de televiziune Angela Rippon, care a ieșit pozitiv la opiacee dupa ce a mâncat pâine cu mac mai mult de 3 zile la rând.

COSTEL VÂNĂTORU, seminţolog: Din el se extrage morfina şi alte substanţe din acestea psihotrope, cele care sunt interzise. Trebuie să ştim ce varietate de mac consumăm şi să avem grijă cu cantităţile.

Morfina şi codeina sunt printre cei mai puternici calmanţi ai durerii. Dar se pot administra numai sub supraveghere medicală.

Cel mai răspândit produs alimentar care conţine mac este covrigul. Este ieftin, este proaspăt şi ţine loc de mic dejun pentru mii de români, în fiecare zi. Consumat în cantităţi mari, însă, să ştiţi că macul, poate provoca somnolenţă sau chiar probleme respiratorii.

Există două tipuri de mac. Cel roşu, extrem de periculos şi care nu e destinat alimentaţiei, şi macul negru,comestibil. Papaver Somniferum este numele lui şi ne spune clar unul dintre efectele consumului.

COSTEL VÂNĂTORU, seminţolog: Este bine să ştim sursa de unde l-am procurat şi, mai ales, să fie maturat. Dacă îl consumăm înainte de a ajunge la maturitate, este mult mai periculos.

SORIN MIERLEA, Info Cons: De 29 de ani în România, autorităţile nu fac o monitorizare a produselor care vin ca şi import. Nu se face o monitorizare reală a produselor de la raft. Din păcate, în România, începem să ne trezim doar când vin alerte din străinătate.

Autorităţile de la noi promit investigaţii şi măsuri.

SORINA PINTEA, ministrul Sănătăţii: Eu am inteles ca exista o solicitare, care inca nu a ajuns la noi, a Agentiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor, care doreste sa faca un grup de lucru astfel incat sa decidem.

Până la rezultatele oficialilor, este bine să ne protejăm singuri sănătatea. Să cumpărăm produse din spaţii comerciale autorizate, să cerem bon fiscal şi să verificăm eticheta pentru a vedea ce conţine produsul.

Recent Posts

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

8 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

9 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

9 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

9 ore ago

Screening gratuit pentru displazia de șold la bebeluși la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală

Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…

10 ore ago

Citeste si: