Din cuprinsul articolului
Praful saharian a ajuns miercuri, 24 aprilie, și în România, iar în mai multe zone din București și Ilfov șoferii și-au găsit mașinile acoperite de un strat roșiatic. Concentrații mari de praf s-au înregistrat, de asemenea, și în Tulcea, Constanța și în alte zone din estul României.
Praful saharian provine din deșertul Sahara din Africa de Nord. Furtunile și ciclonii pot produce curenți de vânt de mare viteză care ridică praful și îl transportă mii de kilometri prin aer.
Praful poate călători în jurul globului, ajungând în părți din Europa, America de Sud, America Centrală, Caraibe și Statele Unite.
Ce efecte are praful saharian asupra sănătății. E sau nu periculos
Medicii avertizează că praful saharian poate avea diverse efecte asupra sănătății și mediului, în funcție de concentrația și compoziția sa. Acesta poate afecta calitatea aerului și poate provoca probleme de sănătate pentru anumite persoane.
Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București, a explicat într-o postare pe Facebook, faptul că cele mai mari riscuri în cazul expunerii la praful saharian le au persoanele care au afecțiuni respiratorii și care nu trebuie să iasă din casă.
„Persoanele sănătoase nu au riscuri imediate prin expunerea la praf saharian, însă prezența lui în aerul pe care-l respirăm poate să aibă un impact direct asupra pacienților cu boli respiratorii cronice, cum ar fi :
- astm,
- bronhopneumopatie cronică obstructiva ( BPOC),
- bronșiectazii.
Elementele chimice pe care praful saharian le conține ajunse în căile aeriene produc o agresiune chimică, care poate fi responsabilă de un episod acut al bolii cronice.
Beatrice Mahler: cine să nu iasă din casă din cauza prafului saharian
Persoanele bolnave trebuie să evite să iasă din casă în momentul în care sunt astfel de atenționări, iar dacă momentul nu poate fi evitat, medicația de rezervă sau utilizarea dozei suplimentare recomandată de medicul pneumolog în scrisoarea medicală, este indicat să o utilizeze.
Riscul apariției simptomelor îl au și persoanele cu alergii.
Persoanele sănătoase pot să aibă o senzație de disconfort, însă mecanismele de apărare de la nivelul căilor aeriene fiind eficiente, riscul de îmbolnăvire nu există, cel mult o tuse trecătoare sau strănut, simptome care nu sunt altceva decât modalități prin care organismul elimină particulele ajunse în căile aeriene”, a explicat Beatrice Mahler.
Masca nu ajută foarte mult
Doamna doctor a precizat, la Antena 3 CNN, că purtarea măștii nu ajută foarte mult. Singura excepți o constituie persoanele cu afecțiuni pulmonare sau alergice, în caz contrar efectul este minim.
„Praful este foarte fin și masca are limitele ei de filtrare. Recomandarea este doar pentru persoanele care sunt afectate și au o capacitate pulmonară scăzută din cauza unei afecțiuni. Nu cred că masca ne-ar ajuta foarte mult”, a spus managerul Institutului Marius Nasta din București.