Categories: Expertul zilei

Cât de periculos este ASPARTAMUL? Prof. Ciurea: „Atacă neuronii”

Aspartamul este un îndulcitor artificial non caloric. Este folosit în băuturile dietetice, răcoritoare și preparatele alimentare. Pulberea de culoare albă, inodoră, este de aproximativ 200 de ori mai dulce decât zahărul.

Cât de periculos este ASPARTAMUL? Prof. Ciurea: „Atacă neuronii”

Dr. Ciurea spune că E951, adică aspartamul, „suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere”. Medicul spune că cel mai bun „supliment alimentar” pentru organism este mâncarea cât mai naturală.

„E 951, îndulcitor și potențiator de arome sintetic. Este de aproape 200 de ori mai dulce decât zahărul! Se descompune, printre altele, în acid aspartic. Acesta suprastimulează neuronii, până la epuizare și distrugere”, spune Vlad Ciurea.

E 951, interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor

„Prin urmare produce migrene, amețeli, oboseală cronică și multe altele. Nu întâmplător este interzisă utilizarea acestui E 951 în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

Din păcate, educația alimentară este redusă la noi… Produsele fast-food și în general mâncarea procesată sunt la îndemână și la prețuri mici. Recomand să fim atenți la acest aspect în îngrijirea copiilor, adolescenților și tinerilor noștri”, a scris pe Facebook neurochirurgul Alexandru Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar.

Ce este aspartamul sau E951?

Aspartamul sau E 951 este un îndulcitor artificial folosit ca înlocuitor al zahărului în peste 6000 de produse. Ţinând cont că este de 200 de ori mai dulce decât zahărul şi deci cantitatea folosită este de 200 de ori mai mică putem spune că este un îndulcitor fără valoare calorică.

Aspartamul poate fi sintetizat din doi aminoacizi – fenilalanina şi acid aspartic. Stabilitatea aspartamului în alimente depinde de pH-ul acestora şi poate fi stabil cateva zile la pH 7 şi până la 300 de zile la pH 4.

Din această cauză E 951 este găsit în multe produse alimentare în  combinaţie cu îndulcitori mult mai stabili, cum ar fi zaharina.

Unde se găseşte aspartamul sau E951

Acest îndulcitor este folosit în următoartele produse:

  • băuturi carbogazoase cu arome și coloranți
  • diferite tipuri de dulciuri
  • înghețată (nu este permis să adăugați E-951 la tipurile sale lactate și cremoase)
  • conserve și gemuri
  • muştar
  • ketchup
  • supe pentru gătit instant
  • iaurturi
  • băuturi instant cu ceai și cafea
  • băuturi spirtoase cu un conținut de etanol mai mic de 15%.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

42 de minute ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

o oră ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

2 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

2 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

3 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

3 ore ago

Citeste si: